Schaatsen trimmers

17 februari 2016 om 22:24

SVU’ers schaatsen 200km tijdens Runn Winter Week

met dank aan: Christian Andersson

Vorige week was de Runn Winter Week, een week vol toertochten, wedstrijden en andere winterse activiteiten op het Runn meer, bij het Zweedse Falun. Twee van onze trimmers grepen de gelegenheid een 200 kilometer toertocht te rijden met beide handen aan.

Op zaterdag 5 februari vliegen Richard en ondergetekende van Schiphol naar Stockholm, alwaar een huurauto klaar staat om naar Falun te rijden. Vanuit een comfortabele bungalow aan het meer bereiden we ons voor op de lange tocht van dinsdag.
De 12 meter breed geveegde baan ligt er netjes bij, met dank aan de vrijwilligers van Runn-Is, de lokale ijsmeesters. Op prachtig hard en zwart ijs met weinig scheuren schaatsen we onze eerste rondjes van 8,3 kilometer. Met een temperatuur iets boven nul verandert het beetje sneeuw dat nog langs de kant ligt in plassen smeltwater. Het decimeters-dikke ijs lijkt er weinig onder te lijden, maar glijdt des te beter!

Maandagmiddag halen we de startnummers en transponders op. De gemoedelijke sfeer bij de organisatiewagen en verzorgingstent nodigt uit tot een praatje. Als nieuwkomers op dit evenement laten we ons bijpraten over de gestage groei van de Runn Winter Week door de jaren heen. Waren er tien jaar terug nog maar een handjevol deelnemers, dit jaar worden er een kleine honderd schaatsers verwacht, waaronder een enkele Zweed.

De volgende dag gaat de wekker iets voor 6 uur. Een snel maar stevig ontbijt later stappen we in de auto en rijden in een kwartiertje naar de start. Schaatsen aan, lampjes op de helm en we zijn er klaar voor. Niet veel later volgt het startsein en beginnen we in het donker aan de eerste van 24 ronden.

Runn01Al snel vormt zich een groepje van zo’n 15 man waarmee we goed kunnen op-schaatsen. Bij start-finish doet iedereen zich tegoed aan koek en zopie en worden de benen even gestrekt. Dan groepeert het geheel en gaat het weer tegen de wind in. Keer op keer.

De eerste honderd gaan goed, maar dan wordt het zwaar. Het wordt stiller in de groep en eenmaal op kop komen we er niet zomaar weer vanaf. Gelukkig tellen de ronden door en als we de 150 gepasseerd zijn gaat het steeds iets beter. In de laatste ronde hebben we nog wat puf over, dus we schaatsen lekker door en komen met een eindsprintje in 8 uur en 35 minuten over de streep.

Runn02De volgende dag zit het avontuur er alweer op en keren we huiswaarts. We kijken terug op een paar mooie dagen met supermooi, zwart ijs zoals we dat in lange tijd niet gezien hebben. De baan wordt goed onderhouden door Runn-Is, ook als er sneeuw ligt. De Nederlandse organisatie is uitstekend en door de kleinschaligheid erg betrokken met de deelnemers.

We hebben enorm genoten van dit mooie schaatsavontuur. Volgend jaar weer!

Vrolijke groet,
Jasper van de Kreeke

De gehele uitslag is te vinden op: http://www.mylaps.com/en/classification/3815095

Meer over de Runn Winter Week vind je op http://www.runnwinterweek.se/index.html