De geschiedenis

De Schaatsvereniging Utrecht (SVU) werd op 3 oktober 1967 opgericht, en bestaat dus 50 jaar. Een korte periode als je het vergelijkt met de KNSB, waarbij SVU aangesloten is. Die bond bestaat al ruim 120 jaar!

Voordat SVU werd opgericht bestonden er veel natuurijsclubs buiten grote steden. Uit onvrede binnen de KNSB over het gevoerde beleid werd in 1929 de Nederlandse Vereniging ter Bevordering van het Hardrijden op de Schaats (NVBHS) opgericht. Een landelijke vereniging onderverdeeld in regio’s. In 1967 werden de activiteiten van de NVBHS binnen de KNSB ondergebracht, en dat gaf aanleiding tot het oprichten van SVU. De oprichters van SVU wilden meer dan alleen hardrijden: er was ook behoefte aan recreatief schaatsen binnen verenigingsverband.

Omdat de Utrechtse kunstijsbaan niet bestond, werd gebruik gemaakt van de kunstijsbaan in Amsterdam. Bij strenge winters werd er gebruik gemaakt van de Utrechtse natuurijsbanen (waaronder de Johannapolder en Vooruit). Bij de laatste SVU wedstrijden op natuurijsbaan ‘Vooruit’ was Rudi Liebregts uitgenodigd. Hij vroeg toen al startgeld. Een van de mede-oprichters van SVU, de heer Wolbers weigerde startgeld te geven en deelde Rudi mee dat hij eerst maar moest rijden voor z’n prijzenpot!

SVU telde bij oprichting enkele tientallen leden. Na enkele ups en downs in de beginjaren, is het nu een gezellige, gezonde en sportieve vereniging met een snelgroeiend ledenbestand, met inmiddels meer dan 700 leden.

De vereniging telt inmiddels zes verschillende secties. De oudste drie zijn de secties Langebaan, Trimschaatsen en Jeugdschaatsen. In 1994 kwam daar de sectie Marathon bij, in 1995 gevolgd door de sectie Shorttrack, en in 1997 ten slotte door de sectie Inline-skaten/skeeleren. Ook de nieuwe secties doen het erg goed: shorttrack heeft sinds kort zelfs de kernsportstatus van de gemeente Utrecht.