Langebaan jeugd

SVU langebaan jeugd

Voor kinderen die na het jeugschaatsen door willen gaan met schaatsen, is er binnen het SVU de mogelijkheid om te gaan trainen bij de sectie jeugd langebaan en deel te nemen aan wedstrijden. Trainingen vinden plaats op de Vechtsebanen in Utrecht op de maandag en vrijdagmiddag. Voor de vrijdagmiddag training geldt dat je minimaal pupil C moet zijn. Dit heeft voornamelijk te maken met de veiligheid van de kinderen op de baan. Het verschil in snelheid tussen de volwassenen en de jeugdrijders zou anders te groot gaan worden.
Tijden en kostenInformatie over de Trainingstijden
Informatie over de Contributie

Op dinsdagmiddag en op zondagochtend is er de mogelijkheid om deel te nemen aan langebaan wedstrijden.

Leeftijdsindeling

Voor het deelnemen aan de wedstrijden gelden bepaalde leeftijdscategorieën. De categorieën worden bepaald op basis van je leeftijd op de pijldatum 1 juli. In de onderstaande lijst staan de verschillende categorieën vermeld. Ben je dus op 1 juli 12 jaar, dan val je het komende schaatsseizoen in de categorie ‘Pupil A’.

• Pupil D        9 jaar
  • Pupil C        10 jaar
  • Pupil B        11 jaar
  • Pupil A        12 jaar
  • Junior C      13 en 14 jaar
  • Junior B      15 en 16 jaar
  • Junior A      17 en 18 jaar

Tijdslimieten

Voor het deelnemen aan de diverse afstanden tijdens wedstrijden op de baan in Utrecht gelden een aantal limieten. Deze worden deels opgelegd door de baancommissie van de Vechtesebanen of door de sectie jeugd-langebaan van het SVU. Hieronder staan deze tijdslimieten vermeld.

• Voor een 500 meter moet je op de 300 meter onder de 38 seconden rijden
  • Voor een 700 meter moet je op de 500 meter onder de 1 minuut rijden
  • Voor een 1000 meter moet je op de 500 meter onder de 57 seconden rijden

Schaatsen

langenbaan jeugd schaats

Type schaatsen:
Het eerste schaatsjaar bij de langebaan jeugd worden vaste schaatsen aangeraden (hoge of lage noren). Gebruik geen combinoren bij de langebaan jeugd, deze schoenen zijn te stug en te hoog. De schaatsen belemmeren je om diep te zitten, en daardoor kan je bepaalde technische schaatsvaardigheden niet goed aanleren. Als je beter wordt, kun je overstappen op klapschaatsen. Doe dit altijd in overleg met je trainer.

Onderhoud:
Het is wel heel belangrijk dat je schaatsen scherp zijn. Dit geldt zowel voor de wedstrijden als voor de trainingen. Wij willen dan ook geen kinderen op de baan zien met botte schaatsen. Het is verstandig om het slijpen zelf te leren. Schaatsen slijpen moet sowieso voor elke wedstrijd en daarna regelmatig voor een training. Controleer je schaatsen ook nadat je er mee op natuurijs hebt gereden. Doordat er vaak vuil/zand op het natuurijs ligt worden schaatsen sneller bot. Loop langs de baan ook zo min mogelijk op je ijzers, maar gebruik schaatsbeschermers om van de bankjes naar de baan te lopen.

Aanschaf:
Schaatsen kopen is vaak een prijzige aangelegenheid. Zeker voor kinderen die nog in de groei zijn. Diverse schaatsspeciaalzaken bieden tegenwoordig daarom de mogelijkheid om zowel vaste- als klapschaatsen te huren. Neem voor prijzen en voorwaarden contact op met een schaatsspeciaalzaak in jou buurt.

Zomertrainingen Jeugd

SVU biedt de jeugd een compleet zomerprogramma aan. Dit programma bestaat uit een drietal trainingsvormen. Voor de zomer van 2017 ziet het programma er als volgt uit:

• Op maandag wordt er een droogtraining gedaan, waarbij de nadruk ligt op loop- en springvormen voor het verbeteren van de algehele conditie, kracht, coördinatie en schaatstechniek.
  • Op de woensdag is er inline-skaten. De nadruk bij deze training ligt op het verbeteren van de schaatstechniek.
  • Als laatste wordt er op vrijdag een fietstraining aangeboden. Deze staat voornamelijk in het teken van het verbeteren van het uithoudingsvermogen.

Gezamenlijk bereiden we ons zo voor op het komende schaatsseizoen.

Kleding

Wat biedt het SVU:
Voor SVU leden is SVU kleding te koop. Dit is niet verplicht, maar het is wel leuk om samen met je ploeggenoten 1 geheel te vormen. Ook voor de trainer is het prettig als kinderen in dezelfde kleding rijden, dan ben je makkelijk herkenbaar op de ijsbaan.

Voor de trainingen is een schaatsmaillot (een strakke trainingbroek) erg prettig, deze fladdert niet om je benen. Er is de mogelijkheid om een SVU-maillot te kopen. Handschoenen zijn verplicht en ook een muts wordt geadviseerd. Zeker als het kouder wordt is het aan te raden om met een muts op te rijden. Ook bij eventuele valpartijen kan een muts extra bescherming bieden.

Wedstrijdpakken voor de jeugd:
Bij de wedstrijden kun je eerst nog in een jack en maillot schaatsen, als je sneller wordt, is een 1-delig schaatspak aan te raden. We beschikken over pakken in verschillende maten en er is ook de mogelijkheid om een 2de handspak aan te schaffen.

Laagjes kleding:
Kleed je niet te warm aan. Het is beter om meerdere laagjes kleding over elkaar te dragen, dan met een dikke winterjas te gaan schaatsen. Deze laagjes kan je 1 voor 1 uittrekken als je het tijdens het schaatsen te warm krijgt, dit gaat met een dikke winterjas wat lastiger. Ook beperkt een winterjas de bewegingsvrijheid tijdens het schaatsen.

Evenementen

Tijdens het seizoen wordt deelgenomen aan een aantal evenementen. Welke evenementen dit voor het komende seizoen zijn staat nog niet exact vast, maar de onderstaande lijst geeft wel een goede indruk:

• Mini trainingskamp aan het begin van het seizoen
  • Suporteren van de Nederlandse toppers tijdens de wedstrijden om de Utrecht City bokaal
  • Met het hele gezin schaatsen in Thailf tijdens de kerstvakantie
  • Deelname aan diverse wedstrijden buiten Utrecht, bijvoorbeeld in Enschede
  • Deelname aan de SVU clubkampioenschappen
  • Gezamelijke afsluiting van het schaatsseizoen
Wil je meer weten over het jeugd langebaanschaatsen bij SVU stuur dan een e-mail naar langebaan-jeugd@svutrecht.nl. Maar je kan je natuurlijk ook gelijk aanmelden.