Langebaan schaatsen bij SVU?

Wie droomt er niet van om ooit zo goed en hard te kunnen schaatsen dat je bij de beste rijd(st)ers van de wereld behoort. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf: daarvoor moet getraind worden. Bij SVU kan dat!

Je kunt bij ons deelnemen aan ijstrainingen en je voorbereiden op langebaan-wedstrijden in KNSB-verband. Op de Utrechtse kunstijsbaan ‘De Vechtsebanen’ biedt SVU je speciale trainingsuren, waarin je onder vrijwel optimale omstandigheden kunt oefenen om je schaatstechniek te verbeteren, en tegelijk een goede conditie kunt opbouwen. Voor elke categorie hebben we begeleiders. De trainingsprogramma’s worden afgestemd op het niveau van de groep.

Om de conditie in de zomer op peil te houden, worden er dan ook trainingen georganiseerd.

Trainingen en wedstrijden

In principe kan iedereen deelnemen aan langebaanschaatsen en wedstrijden rijden. Bij de SVU hanteren we de regel dat je minimaal 11 jaar moet zijn, of je E-diploma bij het jeugdschaatsen hebben gehaald. Meer informatie over de jeugd bij de langebaan kijk dan hier. Verder ben je verplicht een KNSB-licentie te hebben om aan wedstrijden deel te nemen.

Aanmelden voor langebaan wedstrijden kan via langebaan@sv-utrecht.nl. Alle aanmeldingen moeten uiterlijk op maandag binnen zijn voor de wedstrijden van de komende week (zaterdag, zondag en dinsdag).

Benodigdheden
Natuurlijk heb je schaatsen nodig, en bij voorkeur clubkleding

Lidmaatschap en kosten
Voor een overzicht van de kosten van clublidmaatschap, trainingsabonnement en wedstrijdlicentie, kijk onder ‘Lidmaatschap’.

Wil je meer weten over langebaanschaatsen bij SVU stuur dan een e-mail naar langebaan@sv-utrecht.nl . Maar je kan je natuurlijk ook gelijk aanmelden.

Meer uitleg bij trainingsprogramma’s
Om goed en hard te kunnen schaatsen, moet je uiteraard over de nodige talenten beschikken en moeten er optimale omstandigheden worden gecreëerd. Talenten bezit je en omstandigheden worden bepaald door de omstandigheden thuis, de trainingsomstandigheden, studie, etc. etc.

Binnen onze vereniging wordt getracht trainingsmogelijkheden te bieden die zo realistisch mogelijk zijn. Als het allemaal voortvarend gaat, dan heb je als C-junior eventueel de kans uitgenodigd de worden voor de C-groep. Dit is een selectie van C-junioren die door het Gewest Noord Holland/Utrecht extra faciliteiten wordt geboden om zich verder te ontwikkelen. Je kunt maximaal twee jaar deel uitmaken van deze selectie.

Voor een enkeling is het weggelegd om na de C-groep te worden uitgenodigd voor de Baanselectie (van de baan Utrecht). Over het algemeen zijn dat B-junioren en A-junioren. Dat wil niet zeggen dat het alleen maar mogelijk is om bij de Baanselectie te komen als je in de C-groep zat. Elk jaar namelijk wordt weer bekeken of er rijders/sters zijn die in aanmerking komen voor deze selectie. In principe maak je hier maximaal vier jaar deel van uit.

Een volgende logische stap daarna is de Gewestelijke ploeg. Het Gewest (NH/U) zoekt hiervoor de beste schaatsers/sters van de banen Alkmaar, Amsterdam, Haarlem, Hoorn en Utrecht. Een heel groot Gewest dus. Als je deel uitmaakt van die Gewestelijke ploeg, dan heb je beslist wat in je mars. En ook in dit geval kun je niet onbeperkt in deze ploeg blijven.
De KNSB kent nog een zogenaamde Opleidingsploeg. Daar word je voor uitgenodigd als je het Gewest eigenlijk ontgroeit bent en nog niet bent gevraagd voor een commerciële ploeg.

Want de meest logische stap in je ontwikkeling zou een uitnodiging zijn door een commerciële ploeg. En wat er dan allemaal op je af komt, is veelal in de media te volgen.