Marathonschaatsen

marathonMarathonwedstrijden zijn voor schaatsers van de lange adem. Daarvoor moet dus goed getraind worden. SVU heeft sinds 1994 een eigen marathongroep die zowel in de winter als in de zomer actief is.

Aangezien een goede conditie zo’n belangrijke voorwaarde is voor het schaatsen van marathons, wordt er tijdens de trainingen bij SVU veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van duurvermogen. Daarnaast komt het verbeteren van de schaatstechniek op het rechte eind en in de bocht uiteraard ruim aan bod, evenals het ontwikkelen van acceleratievermogen en snelheid. Flinke tempowisselingen zijn eigen aan marathons. Een wedstrijd eindigt altijd in een enorme versnelling, waarin iedereen probeert nog voor zijn/haar concurrenten over de finish te komen.

In de winterperiode vinden de trainingen plaats op de Utrechtse ijsbaan ‘De Vechtsebanen’, maar ook in het zomerseizoen wordt er getraind om de conditie op peil te houden. Zo kan er worden deelgenomen aan de inline-skatetrainingen op wieler- en skeelercentrum ‘De Nedereindse Berg’ in Nieuwegein. Veel marathonrijders nemen hieraan deel.

Heb je belangstelling voor marathonschaatsen, kom dan eens kijken op één van de trainingen of tijdens de wedstrijden op zondagavond op de Utrechtse ijsbaan. Heb je vragen over het marathonschaatsen? Stuur dan een mail naar langebaan@sv-utrecht.nl – of meld je gelijk aan.

Wedstrijden
Om aan marathonwedstrijden deel te nemen, heb je niet alleen een licentie van de KNSB nodig, maar moet je ook minstens 16 jaar oud zijn. De regionale competitie is ingedeeld in zes categorieën, en in welke klasse je wedstrijden rijdt, is afhankelijk van je leeftijd (senioren of masters), sekse (heren of dames) en je individuele vaardigheid. Veel marathonrijders beginnen in de C3-klasse, en promoveren van daaruit in volgende jaren op grond van gereden resultaten.

Benodigdheden
Tijdens de wedstrijden rijd je in het peloton relatief dicht op elkaar. Daarom is met het oog op de veiligheid het dragen van handschoenen en snijvaste scheenbeschermers verplichtscheenbeschermers. Verder moeten de ijzers van je schaatsen (noren) afgeronde hoeken hebben, ook aan de achterzijde. De ronding van de achterhoek moet ongeveer overeenkomen met een munt van tien eurocent.
Voor leden van SVU is er bovendien de mogelijkheid tegen een sterk gereduceerd tarief een marathonpak in de kleuren van de club te kopen.

Alle nieuws berichten over Marathon schaatsen op een rijtje.