Wat is shorttrack?

In Nederland is shorttrack één van de jongste telgen onder de schaatsdisciplines, maar wel één die inmiddels is uitgegroeid tot de meest spectaculaire tak van de schaatssport. Het is een Olympische sport die verreden wordt op een ovale 111,11 meter lange shorttrackbaan en bevat alle componenten waaraan een moderne publiekssport moet voldoen: snelheid, spanning en sensatie. De trainings- en wedstrijdbaan wordt uitgezet op een 30 bij 60 meter binnenbaan en heeft bochten met een straal van 8,25 meter. De boarding van de baan wordt voorzien van een baanbeveiliging (dikke kussens).

Doordat de shorttrackbaan klein is, krijg je in de scherpe bochten een flinke kracht te verduren, zodanig dat je zonder de juiste techniek gewoon rechtdoor zou gaan. Op een gewone 400- meterbaan ondervinden alleen de allersnelste sprinters iets vergelijkbaars. Dit maakt shorttrack tot een absoluut unieke schaatsdiscipline.

Wedstrijden

Shorttrackers rijden hun wedstrijd altijd met meerdere rijd(st)ers tegelijkertijd. Het karakter van de wedstrijd zit niet in het gevecht tegen de klok (behalve voor het vaststellen van records/limieten) maar in de onderlinge strijd om als eerste over de streep te komen. Dat levert plaatsing op in de volgende rit, met als uiteindelijk doel in de finale te komen en deze dan natuurlijk te winnen. Het resultaat is een uiterst spannend tactisch spel van versnellen, afwachten en dan weer inhalen om als eerste te finishen.

Er worden verschillende afstanden verreden o.a. 300m, 500m, 1000m en 1500m.

Shorttrack kent ook een teamonderdeel: de aflossing. Daarbij leggen de rijders met het team een afstand af van 2000 of 3000 meter. Om de ronde wisselen de rijders elkaar af door middel van een duw.

Lijkt het je wat? Wordt dan lid van de SVU! Gebruik het formulier om je aan te melden.