Inline-skatenwedstrijdgroep

Cor Varenkamp Nederlands Kampioen

SVU Master Cor Varenkamp, van het team SV-Utrecht-Weldam/Bikemen.nl, is afgelopen zaterdag 2 juni Nederlands Kampioen geworden in de 50+ categorie op het NK Masters in Staphorst! Hieronder het wedstrijdverslag van die mooie dag.

Het 885 meter lange parcours in Staphorst levert doorgaans een snelle wedstrijd op. Het klimmetje is niet te stijl en het asfalt is bijzonder snel. Zo’n wedstrijd is daardoor niet zo selectief als, pak ‘m beet, een wedstrijd over de klinkers van Otterlo. Maar niet dit jaar.

Als het startschot om half drie valt, zet het peloton zich nerveus in bewe-ging. Een goede positie is belangrijk, want achteraan zitten, betekent gaten dichtrijden. En die energie kun je wel beter gebruiken, want dat er gekoerst gaat worden, is zeker. De eerste ronde wordt er nog wat afge-tast, maar bij de eerste doorkomst gaat het gas er op. En het wordt wer-ken.

Even ontspanning zoeken na het klimmetje is er niet bij, want na de korte afdaling krijgen de rijders direct de wind vol op kop. Zo ben je dus óf aan het klimmen óf tegen de wind in aan het beuken.

We zitten als ploeg attent voorin, terwijl vooral de andere ploegen in de eerste 24 ronden het tempo hoog houden. Er zijn wat voorzichtige uitval-len, maar door het constante tempo maken aanvallers vooralsnog geen kans. Ook Rob Jager doet een aantal pogingen, maar zijn reputatie speelt hem parten. Niemand laat Rob Jager zomaar wegrijden, want dan zie je ‘m niet meer terug, zo weet het peloton.

De grote schifting komt in ronde 26, als favorieten André Klompmaker, Frank van Winden en Hans van Apeldoorn de beslissende aanval plaat-sen. Goed getimed, want Rob is net terug in het peloton gezakt om te herstellen van een demarrage. En Klaas Brandwijk en Johan Boef hebben inmiddels de macht niet meer in de benen om op kop van het peloton te gaan zitten en ze terug te halen.

De voorsprong van de kopgroep groeit snel.

Een aantal rijders probeert niettemin de sprong naar de kopgroep te ma-ken, maar wordt door een ontketend peloton telkens teruggehaald. De tempowisselingen die hiermee gepaard gaan, kost menig rijder de kop. Na vijftig minuten staat bijna de helft van het peloton al aan de kant. En na een uurtje koers zijn er minder dan dertig rijders over. Klaas en Johan behoren tot de laatste uitvallers.

Richting de finale wordt duidelijk dat het podium er voor Rob niet inzit. Het ontsnapte drietal heeft een halve minuut voorsprong gepakt en Robs benen zijn na een spervuur van demarrages leeggereden. Cor Varenkamp weet zich richting de finale attent bij de eerste tien rijders te handhaven en weet dat er nog maar een paar 50+-rijders in het peloton rijden. Topfavo-rieten René van der Meulen en Arjan Bakker hebben vooral oog voor elkaar en Jakob Drenth ziet er niet topfit meer uit.

Als de laatste ronde ingaat, zit Rob te ver naar achteren om nog serieus mee te doen in de sprint, maar heeft Cor nog wel goede benen. In de laatste bocht valt Niek Bravenboer bijna stil, met de favorieten achter zich. Cor profiteert hier optimaal van en gaat buitenom de sprint aan. In de licht oplopende sprint weet hij zijn voorsprong vast te houden en gaat als eer-ste Master 50+ juichend de streep over. Het team SV-Utrecht-Weldam/Bikemen.nl heeft z’n eerste NK-titel binnen.