Koninginnerit 2012 zondag 6 mei

Traditiegetrouw begint het fietsseizoen van SVU met de Koninginnerit. Dit jaar vond deze fietstocht plaats op 6 mei. De tocht ging vanaf de Neder-eindse berg over Amerongen en was circa tachtig kilometer lang. Het was droog, zonnig, maar ook koud weer.

Dik aangekleed ging ik vanuit Houten op weg naar het startpunt. Om 10.00 uur was het verzamelen bij de Nedereindse berg. We bleken met een aardig groepje te zijn. Velen hadden zich warm aangekleed; een enkeling, een warmbloedige, waagde het met korte broek en een kort shirt.

We vertrokken vanaf de Nedereindse berg, maar moesten, voordat de tocht daadwerkelijk kon beginnen, nog even langs het stadion, waar we nog een groepje moesten oppikken (op de website stond dat vertrek evenals voorgaande jaren vanaf het stadion zou plaatsvinden).

Als groep rijden, is elk jaar weer even wennen. Zeker nu we van Nieuwe-gein naar Utrecht moesten via opgebroken wegen. Waarschuwingen, met name paaltjes en versmallingen, moesten goed en duidelijk doorgegeven worden. Dit ging in Utrecht even mis, maar gelukkig konden we zonder ernstige schade de tocht voortzetten.

Bij het stadion stonden nog enkele fietsers te wachten, evenals de bege-leiding (twee dames die met de auto volgden). Vanaf het stadion gingen we via de Koningsweg naar Fort Vechten. Over landelijke weggetjes bij Langbroek en Driebergen kwamen we uiteindelijk bij Doorn uit.

Voordat we ons eerste “heuveltje” konden neme,n werden we door het begeleidingsteam gewaarschuwd dat we Jerry, onze voorzitter, misten. Een korte sanitaire stop was de oorzaak. We hoefden niet te wachten, omdat Jerry ons wel weer in zou halen. In Doorn bleek dat we hem echt kwijt waren; we hadden waarschijnlijk net een iets andere route gefietst, maar bij de “koffiestop” zouden we hem weer oppikken.

We zetten de tocht voort door enkele heuveltjes te nemen. Al snel bleek wie er snel kunnen klimmen en wie het iets rustiger aandoen. Om niet meer personen kwijt te raken, werd er onderaan de heuvel gewacht. Nu op naar de koffie. Net voor de beklimming van de Amerongse berg, hal-verwege de tocht, is er een uitspanning waar Jerry gelukkig aanwezig was. Hier konden we even uitrusten onder het genot van een lekker kopje koffie met appelgebak.

Het vervolg van de tocht begon direct met een stevige klim. Met het gebak in de benen viel dit niet mee. De tocht verliep verder langs Amerongen en over de Lekdijk terug naar Nieuwegein. Het einde van de tocht was in zicht. Niet iedereen wilde helemaal mee terug naar de Nedereindse berg, zodat vanaf Schalkwijk de groep langzaam kleiner werd.

Moe maar voldaan hebben we de tocht volbracht. Voor een aantal was deze tocht een serieuze test voor de 110 kilometer pelotonstocht van de Giro, die een week later op 13 mei zou plaatsvinden. Gelet op het goede verloop van de Koninginnerit zou dit geen probleem moeten zijn.

Vanaf Nieuwegein weer terug naar Houten en thuisgekomen met een goed gevoel lekker uitrusten. Het was een heerlijke dag.

Giena Bosch

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.