Inline-skaten

Raps24KiKa 2012

50 teams 6407 korte rondes (ronde beneden, 1202m) 7736 lange rondes (ronde boven en beneden op het parcours van de Nedereindse Berg, 2200m) 24.720 km in vierentwintig uur verreden

Meer dan € 58.000 voor Raps24KiKa: in estafette skaten of skeeleren voor een goed doel. Met het sponsorgeld wordt de Stichting KiKa in de strijd tegen kinderkanker gesteund. Een resultaat waar je trots op mag zijn, hoor ik in het filmverslag, zie www.raps24kika.nl

Vrijdag 31 augustus was het zover. De dag is met woeste herfststormen begonnen: de wind blies over het wieler- en skeelercentrum Utrecht op de Nedereindse Berg, terwijl daar een gezellige bedrijvigheid gaande was: opzetten van tenten, plaatsen van caravans, inspecteren van het par-cours, gereedmaken van het paviljoen, ingeschreven sportvrienden melden zich bij Rik Nijkamp (de organisator voor KiKa), broodjes smeren, inkomend verkeer reguleren, de baan voorzien van lichtmasten, start en finish markeren, omgewaaide tenten opnieuw opzetten op het skeelerovaal (de 333m baan)….

De ambulance met zwaailichten kwam rond twaalf uur het terrein opgereden; even kreeg ik de schrik te pakken. Zou met het verkennen van de baan al de eerste skeeleraar uitgegleden zijn? De ambulance gevolgd door brandweer, de grote oranje bus en een brede vrachtwagen! Zouden die ook het ovaal op kunnen rijden? Ja hoor, het is gelukt. De ambulance waarschuwde vooraf, zodat op een enkele valpartij na gelukkig geen ernstige ongelukken voorkwamen.

Tegen half drie was het dan zover, het startschot werd gelost voor de sportieve skeeleraars uit heel Nederland en daar buiten, sommigen kwamen uit België en zelfs Tsjechië. De weergoden zijn langzaam bijgedraaid, zodat de baan inmiddels droog werd. Alleen de wind wilde pas tegen het eind van de middag gaan liggen. Maar dat drukte de ijver niet om zo veel mogelijk kilometers bij elkaar te skeeleren. Vastbesloten gaven de bikkels na het volbrengen van enkele rondes het stokje door aan hun teamleden om op het ovaal bij te komen. Op het ovaal was het feest, ontspanning, bijkomen, eten, praatjes of een dutje houden. Samengevat: een bijzondere sfeer om blij van te worden. Tegen de avond werden de vuurkorven aangestoken, muziek erbij, Hannes (de speaker van de Weissensee) moedigde de menigte aan.

De bekende en onbekende helden gingen onvermoeid door met skeeleren en de nacht in. 24 uur wilden ze volbrengen, niets kon ze tegenhouden. Ze hebben de nacht volhardt en de dageraad gaf frisse moed en kracht. De zon wilde schijnen voor de bikkels. Tussendoor naar het paviljoen voor een verfrissende douche, iets lekkers aan de bar of afdalen naar de kelder waar de masseur de stijve spieren warm kneedt, zwakke plekken steunde met tape of gewoon even zitten bijkomen voor de volgende rondes. Bijna was het zover, de helden maakten zich op voor het laatste rondje: het feestpak werd aangetrokken om over de finish te komen. Tegen half drie de volgende dag, zaterdag 1 september, was de missie volbracht.

Hier nog een selecte indruk van het gezelschap dat zich aan het avontuur gewaagd heeft: uit Zeeland kwamen drie teams met de jeugd in hun midden, Team Nait Soez’n moar Deurbroez’n was goed voor 331 lange ronden, Victor Riemersma van SVU steunde met andere toppers het Maple Skate team en ze hebben met haha 348 lange rondes rustig aan geskeelerd – liet ik me vertellen, het Raps team volgde hun team op, goed voor 346 lange ronden, 479 korte rondes skeelerde het alom bekende Brandsma Mijnten Team, Klaas Bil is een bijzondere man: met zijn team EENWIELER volbracht hij 253 korte ronden, goed voor 303 km doorfietsen. Snelheden tot 59 km/u werden gemeten.

Wat nog meer? Enige SVU-leden hebben de handen uit de mouw gestoken en er veel aan gedaan om dit speciale evenement zo prettig mogelijk te laten verlopen. Voor mij was het een genoegen om KiKa te mogen steunen als verkeersregelaar. Achter de bar werd zelfs het vervelende schoonmaken easy omdat de bikkels na uren rijden(!) hiervoor bedankten. Het was een relaxte dag en ik had tijd om naar de achtergrond en de tactiek van rijders te informeren. Cor -van de fietsers- was net als anderen dagen aanwezig voor allerlei zaken en klusjes.

Bij menigeen is het inmiddels gaan kriebelen en wil men KiKa steunen. Veelvuldig kon je horen: het lijkt me leuk om volgend jaar mee te doen, meerijden in het SVU- team!

Op naar de Raps24KiKa 2013

Brigitte Holl