Schaatsentrimmers

111 Ronden

Wat is de reden om wekelijks, nee vaker, op de ijsbaan rondje na rondje te rijden, flink te kletsen en tussendoor een flitsende sprint te trekken (bij het laatste doe ik toch maar niet mee)? Tja, verslaafd aan ijs (softijs, bananensplit..), voorbereiden op de Weissensee, of de echte Elfstedentocht (voor diegenen die nog durven te dromen), voor je PR in het Thialf, klaar stomen voor Hollandse winters en toertochten, buikspek kwijtraken (dit geldt nog niet voor mij helaas), gezamenlijke schaatsactiviteiten…

De 111 rondentocht is een ludiek uitje om al vroeg in het seizoen schaats-pret te beleven. Jaarlijks organiseert de HCA (Hardrijders Club Amsterdam) deze prestatietocht op de Jaap Edenbaan te Amsterdam.

‘s Avonds elf minuten over elf in de elfde maand wordt het startschot gelost. Een divers gezelschap van cracks tot groepjes staat aan de start te popelen om mee te doen en te zien of de honderdenelf ronden zouden lukken: 66, 77…of 111 dames- of herenronden! Op twee borden worden de ronden aangeven; als je anders, zeg gerust langzamer rijdt, moet je de ronden zelf bijhouden. Peter had een teller mee.

Zo vertrek je dan in een groep enthousiastelingen op de met een bonte lichtketting versierde ijsbaan om te genieten van het schaatsen. Aan het avontuur begonnen, denk je ‘111 ronden dat lukt nog niet’, maar niets is minder waar. Je gaat gewoon mee in het driftige schaatsen, waarbij aan de kant ook nog eens kijkers staan aan te moedigen. Bijna als vanzelf volbreng je de tocht en heb je een prachtige medaille binnen.

Na afloop is het flink nagenieten in de Scheve Schaats met een speciale koek ter ere van het 50-jarig jubileum van de HCA, maar vooral met de lekkere drankjes. Moe zijn we niet: we kruipen bij elkaar voor een gezellig praatje en heb-ben contact met andere clubs. Ondertussen is het kijken naar het interieur met zijn Friese doorlopers en andere schaatsen. De hele Amsterdamse schaatsgeschiedenis lijkt in een paar vierkante meters verzameld te zijn.

Deze nachtprestatietocht is inmiddels een echte klassieker en werd voor het eerst op 24 december (Heilig Avond) 1966 verreden. Deze klassieker is de eerste aanzet tot het marathonschaatsen in Nederland. Het wedstrijdelement is vervallen; de tocht trekt nu recreanten en marathonrijders uit het hele land aan.

Vorig jaar klopten de cijfers helemaal: 111 ronden op 11-11-11 om 11 over 11 uur. Op 11-11 is de aftrap van het gekkenseizoen. In mijn jeugd heb ik op die dag vanzelfsprekend om 11 over 11 de carnavalsgroet ‘alaaf’ net als prins carnaval en de Raad van Elf uitgebracht. Voor zover mijn gedachtes bij de datum. Het is vooral een nachtelijk ijsavontuur waar flink wat voor gedaan moet worden om vervolgens met een heerlijk gevoel beloond te worden.

Peter, Hans en ikzelf van SVU hebben in ieder geval de smaak goed te pakken gekregen.

Wil je meer informatie? Kijk dan eens op http://www.sv-hca.nl/index.php/speciale-wedstrijden/de-111-ronden

Op deze link meer foto’s: http://www.sv-hca.nl/index.php/foto-albums/foto?view=album&album=5810982148534817393&page=1

Met de schaatsgroeten van Brigitte.