marathonSchaatsen

Een complete winter voor de marathonmasters

door: Johan Boef

Een NK-marathon in eigen huis én het vijfde NK op natuurijs op rij. Kortom, het was een complete winter voor de marathonmasters van SVU. Maar hoe brachten de mannen in Blauw-Wit het er vanaf?

NK Utrecht

Michiel de Brauw

Het eerste hoogtepunt van het seizoen kwam op Tweede Kerstdag. Een zestal SVU’ers was op basis van de uitslag in het

Zesbanentoernooi geselecteerd om zich te meten met de landelijke elite. Het werd een harde wedstrijd, een NK waardig. Op zelfs voor Utrechtse begrippen extreem zwaar ijs wist een vijftal rijders al vrij vroeg in de wedstrijd een ronde te pakken. Het was helaas een kopgroep zonder SVU’ers, die de slag net misten. Met name Michiel de Brauw en Wil van der Neut hebben nog wel een poging gedaan, maar helaas vergeefs.

Bart Schaafsma

Een zesde plek was dus nog het hoogste haalbare, en dat beseften De Brauw en Van der Neut zich goed. Een tiental ronden voor het einde van de wedstrijd sprong eerst Wil weg uit het peloton, gevolgd door Michiel. Het peloton, murw door het loodzware ijs, liet ze begaan. De voorsprong van Michiel liep in een hoog tempo op. Helaas werd Wil weer teruggehaald door het peloton. Michiel wist weg te blijven en stelde voor het afsprintende peloton z’n verdiende zesde plek veilig.

In die massasprint wisten Bart Schaafsma en Johan Boef als respectievelijk 23e en 24e over de streep te komen. De wedstrijd werd gewonnen door Arjan Bakker, die in de eindsprint van de kopgroep Arnold Gaasenbeek voor wist te blijven. De Groninger Albert Bakker werd derde. (red: bekijk verslag van NK Marathon 2013 A-rijders)

Peloton in de mist

NK Natuurijs
Toen een deel van het peloton vertrok richting de Weissensee begon het vrij plotseling te vriezen. Hoewel niemand meer rekende op een vijfde natuurijswinter op rij, besloot de natuur anders. Menig rijder twijfelde of hij moest afreizen richting Oostenrijk, want die vorst, die zette door. Rijders als Bart Schaafsma besloten hun reis af te zeggen en gingen op trainingskamp in Friesland. En terecht, zo bleek. Want de KNSB besloot voor de vijfde keer op rij een NK op natuurijs uit te schrijven: in Elburg dit keer.

Dus stonden we op vrijdagochtend om kwart over acht in de mist op het Veluwemeer (red: bekijk verschillende verslagen op NOS.nl). En mist met een temperatuur van -9 is niet goed voor het zicht. Skibrillen gingen al snel omhoog wegens ijsafzetting, en brildragers moesten de bril opbergen.

Michiel de Brauw

Het tempo lag ondanks een aantal vluchtpogingen in het eerste deel van de
wedstrijd niet erg hoog; wat te maken zal hebben gehad met de kou en het relatief stroeve ijs. Dat werd in het tweede deel rechtgezet. Het tempo ging fors omhoog en het peloton dunde vrij rap uit. Een valpartij betekende voor de meesten dat je er niet meer bij kwam. Michiel de Brauw wist er na z’n eerste valpartij nog wel bij te komen, maar een tweede keer deed hem de das om. Inmiddels waren Bart Schaafsma en Erik Kroon al uitgestapt en waren alleen Klaas van den Berg en
Johan Boef nog in de race. Maar richting de finale maakte een valpartij ook een einde aan de illusies van Johan Boef, die halfblind met bevroren ogen rondreed.

Erik Kroon

Een kleine ronde verder voegde ook Klaas zich bij het groepje verslagenen, dus was het aan Wil van der Neut om de SVU-eer te verdedigen. Wil wist in de
massasprint uiteindelijk een 21e plek te bemachtigen en finishte daarmee als beste SVU’er.

De wedstrijd werd bij wijze van traditie gewonnen door Richard Groenendal, ditmaal geflankeerd door Robert Gaasenbeek en Arnold Stam.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”] Bekijk het fotoverslag van NK Marathon Masters 2013 op het Veluwemeer (met dank aan Schaatspeleton.nl) [/box]