marathonSchaatsen

Weissensee 2013

Martijn de Jager in actie op de Weissensee

Door: Martijn Jager

Het jaarlijks terugkerende natuurijs evenement, met bijna altijd gegarandeerd natuurijs.

Ries Lith, Jos van Dijk, Ronald Cornelisz, Jerry Weldan en Martijn Jager.

Op vrijdagmiddag gingen wij met twee auto’s op weg richting Oostenrijk om, met een overnachting halverwege, zaterdag in de middag aan te komen in Techendorf aan de Weissensee.

Gelijk die middag zijn we nog gaan schaatsen om aan het ijs te wennen. Het viel tegen.Veel scheuren en hobbels, was moeilijk wennen zo de eerste rondjes.

Volgende dag gelijk maar weer het ijs op om zo snel mogelijk aan de omstandigheden te wennen voor de wedstrijd die woensdag op het programma stond.

Maar goed dat we dat hadden gedaan, want op maandag begon het te dooien. Het was niet verantwoord om het ijs op te gaan. We hadden het niet eens geprobeerd en zijn die dag lekker gaan langlaufen. Ook op dinsdag dooide het nog steeds. Aan het meer werd het Open NK Klûnen georganiseerd, maar wij zijn een dagje gaan skiën op de piste aan het meer. Lekker boven een hapje gegeten en niet teveel aan het slechte ijs gedacht. Vervolgens naar de sauna en ‘s avonds heerlijk uit eten. Kortom: er het beste maar van maken.

De Grand Prix voor Masters
Bestaande uit drie wedstrijden van 70, 100 en 60 km in de eerste week op de Weissensee

1ste Grand Prix wedstrijd donderdag 24/1
De eerste wedstrijd over 70 km op woensdag werd ook afgelast wegens dooi, omdat het ijs levensgevaarlijk werd. Doordat er een beetje water op het ijs lag, kon je de diepe scheuren niet meer zien. Dit zorgde voor vervelende valpartijen.

Doordat het in de loop van deze woensdag toch weer een beetje begon te vriezen, konden ze de baan ‘s avonds goed prepareren. Hierdoor kon de wedstrijd de volgende dag toch worden verreden. Uiteindelijk kwam de wedstrijd over 100 km te vervallen en daar was niemand ontevreden over, aangezien de ijskwaliteit met alle hobbels en scheuren niet erg goed was.

Uitslag Masters 24/1:

#7 Klaas Brandwijk 17 ronden 2:13:00.6 32.21 km/uur 71.40 km
#19 Jerry Weldam 16 ronden 2:13:56.2 30.10 km/uur 67.20 km
#23 Martijn de Jager 16 ronden 2:25:20.8 27.74 km/uur 67.20 km

2de Grand Prix wedstrijd zaterdag 26/1
Het Open Nederlands kampioenschap natuurijs
Op zaterdag hadden we onze tweede en laatste wedstrijd, over 60 km. We dachten deze onder nagenoeg dezelfde omstandigheden te kunnen verrijden, zo om het vriespunt, dachten we. Maar niets was minder waar. Bij de  rijdersbespreking de dag ervoor werd er gewaarschuwd voor temperaturen van misschien wel -24 graden tijdens de start van de wedstrijd om 8 uur s’ochtends. Dat was niet echt waar we op gerekend hadden!

Op zaterdagochtend was het zover, Jos van Dijk ging speciaal om 7 uur ‘s ochtends even in zijn auto kijken op de thermometer. Deze gaf -15 aan. Op het ijs dient men daar nog eens 4 graden vanaf te trekken en dan kom je uit op -19. Dat betekende de bivakmuts en skibril op en een extra laagje beschermende kleding met windstopper!
Het werd een mooie wedstrijd. Klaas Brandwijk werd uiteindelijk twaalfde. Martijn Jager kon zeggen dat hij de wedstrijd netjes heeft uitgereden, ondanks de omstandigheden.

Jerry kwam na het eerste rondje helaas ten val. Hij wilde nog terugkomen, maar tijdens zijn inhaalrace terug naar het peloton kwam hij wederom ten val. Hij besloot toen door de koude omstandigheden, om de wedstrijd vroegtijdig te verlaten.

Uitslag Masters 26/1:

#12 Klaas Brandwijk 14 ronden 1:53:13.6 31.16 km/uur 58.80 km
#32 Martijn de Jager 12 ronden 2:00:24.0 25.12 km/uur 50.40 km

Ook hebben twee dames deelgenomen bij de landelijke dames alternatieve elfstedentocht over 200 km. Met wisselend resultaat. Sneeuw maakte het voor hen nog een ietsje zwaarder. Zo zwaar dat ze vroegtijdig moesten uitstappen. Veel rijders zeiden achteraf dat ze het nog nooit zo zwaar hadden meegemaakt.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Bekijk de foto’s op Flickr of op de website van Weissensee organisatie[/box]