Inline-skaten

Verslag skeeler toer- en pelotonstocht

Klaar voor de start

Zondag 14 april was het weer tijd voor de traditionele opening van het SVU skeelerseizoen: de toer- en pelotonstocht door het ‘groene hart’.

Na weken van te veel kou en te veel regen waren de weergoden ons deze dag goed gezind. In de nacht en de ochtend had het nog wel geregend maar zo rond 11.00 uur begon zowaar een bleek zonnetje te schijnen!

deelnemers stromen binnen

De dames Joyce de Rooij en Wilma de Kruijff hadden hun inschrijfbalie al snel perfect ingericht. Omdat ook de wielervereniging een wedstrijd had op de Nedereindse Berg was er soms wat verwarring bij welke balie in te schrijven, maar voor zover wij weten zijn er geen skeeleraars op de wielerbaan gesignaleerd en hebben ook geen wielrenners aan onze tocht deelgenomen.

Brigitte Holl en Hans de Ruijter maakte de lunchpakketten en Wim Masmeijer was er al in de ochtend met zijn aanhanger op uit getrokken om het parcours van de toertocht uit te zetten. Samen met Jan van Wijk, Arnold van Wijk en EHBO-er Niels hebben zij de stempelpost van de toertocht bemand.

De weg lag er perfect bij, dankzij de veegwagen die de gemeente IJsselstein daags te voren nog over het parcours heeft gereden. Volgens Jan van Wijk persoonlijk door hem geregeld, maar het zou ook toeval kunnen zijn!

Uiteindelijk hebben 39 deelnemers aan de toertocht deelgenomen. Ongeveer een zelfde aantal als vorig jaar, maar dat mag best wat meer worden.

Reden de toerrijders individueel, zonder begeleiders en als verkeersdeelnemer; bij de pelotonstocht was dat wel wat anders. Wim Uijlenbroek had bij maar liefst 7 gemeentes waar de pelotonstocht doorheen ging vergunning aangevraagd en op tijd gekregen! ( respect Wim). Daardoor was het mogelijk om met motoren voorop te rijden en kruispunten te ‘blokken’. Deze taak was voor Leo Driehuis met zijn collega motorrijders Carli, Nico en Martine. Vooraf werd nog druk overlegd met de fietsers die voorop en achterop reden. George Hak en Gerard Janssen (bedenker van de route) hadden de tocht van te voren verkend en wisten tot in detail de moeilijke punten aan te geven. Samen met de andere fietsers Cor de Rooij, Gerard van Tamelen en Brigitte Holl vormde zij de kop en staart van het peloton. George gaf nog even duidelijk aan alle rijders mee waar iedereen rekening mee moest houden en toen kon om 12.15 uur gestart worden.

Behalve de motoren en de fietsers was er ook nog een volgwagen bestuurd door Jos van Dijk. Daarin zat behalve Jos ook EHBO-er Hennie en de lunchpakketten voor de tussenstop. Een hele karavaan alles bij elkaar, maar zeker de moeite waard voor de 50 rijders die deelnamen aan de tocht. Niets zo lekker als veilig in een groep rijden en niet steeds te hoeven stoppen. De snelheid lag niet te hoog, ca 20 km/uur, maar toch kwamen er wat rijders in de problemen. Opgevangen door de volgwagen en de voorrijders Dirk van Arkel en Juul van Oostrom is uiteindelijk toch iedereen binnengekomen.

Het was alles bij elkaar een mooie dag. Tenslotte wil ik ook nog even in het bijzonder Peter de Bouter bedanken die de vorige edities perfect georganiseerd heeft en ook deze keer volop meegeholpen heeft.

Natuurlijk maakte ook Evelien Korlaar weer veel mooi foto’s