Inline-skatenwedstrijdgroep

NK skeeleren – Veendam

Snel asfalt, twee bochten met klinkers, dan weer een strook snel asfalt, gevolgd door een soort rotsgebergte, afgewisseld met een ‘snelle’ klinkerstrook van 350 meter, dan een te krappe bocht die uitmondde in een smalle finishstraat: ziedaar het strijdtoneel voor het NK-skeeleren 2013 (Zaterdag 8 juni).

parcoers in Veendam
Parcoers van het NK Marathon 2013 in Veendam

Een NK op ‘Een selectief parcours’ meldde de KNSB toen de keuze voor Veendam werd bekendgemaakt. Dat bleek een understatement. In alle categorieën wist hooguit de helft van de rijders te finishen. Zo ook bij de masters.

Met een mooi landelijk tussenklassement in het achterhoofd reisden we af naar Groningen. Ok, Hans van Apeldoorn en André Klompmaker zijn topfavoriet, maar wat gebeurd er als die twee elkaar het leven zuur gaan maken? Dan liggen er wellicht kansen. En bij de Masters 50+ had Cor alle kans om zijn titel te verdedigen. En waarom zou Rob deze nog ontbrekende titel niet kunnen winnen?

Het liep anders. Al vroeg in de wedstrijd reden Van Apeldoorn en Klompmaker hard weg. Johan probeerde mee te springen maar ging veel te laat aan en kwam tussen het peloton en de kopgroep in te hangen. De twee favorieten wisten vervolgens in recordtijd het peloton te dubbelen waardoor de wedstrijd al in een heel vroeg stadion op slot kwam. Niet dat er niet doorgekoersd werd; de ene na de andere rijder moest lossen op het helse parcours.

Kramp, bijna valpartijen en losgetrilde wielen waren hier debet aan. Zowel johan als Martijn bleken met losse wielen rond te hebben gereden. Martijn kwam hier tijdens de race al achter en was zelfs even gestopt om ze vast te draaien, waarmee zijn kansen direct verkeken waren. Johan was al niet helemaal in orde en ging verderop in de wedstrijd helemaal stuk. In de kleedkamer bleken ook zijn wielen los te zitten.

Richting het einde van de wedstrijd ging bij Rob het kaarsje ook uit, maar omdat er nog maar drie 50+’s in de wedstrijd waren was het podium voor hem veiliggesteld. Onze enige troef in de race was dus Cor Varekamp, die alleen Albert Bakker moest voorblijven. Dat klinkt makkelijk, ware het niet dat het Albert Bakker zo ongeveer de taaiste rijder is die op de Nederlandse wegen rondrijdt, met een koersinzicht dat z’n gelijke niet . De voormalig Europees Kampioen plaatste 15 ronden voor het eind van de wedstrijd een demarrage waar Cor even geen antwoord op had. Wat volgde was een heroïsch gevecht van de oude strijder tegen de regerend Nederlands kampioen.

Albert pakte 22 seconden, maar Cor ging aan kop sleuren om ‘m terug te halen. De voorsprong slonk naar 18 seconden, naar 16 seconden, naar 13 seconden, liep weer op naar 15 seconden, nam weer wat af, maar Bakker hield ondanks Cor’s uiterste inspanning toch stand. Bakker won de race nog voor het afsprintende pelotonnetje van 9 man. Marc Velzeboer wist in de sprint nog knap de hand te leggen op een zeer verdienstelijke 5e plek bij de 40+ers. De derde plek was voor voormalig Nederlands Kampioen Geert Kruims.

In de laatste twee ronden gingen Van Apeldoorn en Klompmaker de strijd aan voor het kampioenschap. Van Apeldoorn beschikte echter over zoveel macht dat hij Klompmaker ogenschijnlijk gemakkelijk wist af te schudden. De sterkste had gewonnen. Johan werd uiteindelijk 10e en Martijn 11e.

Bij de c’s wist Mooiebadkamer.nl-rijder Johan Hendricks solo aan te komen. SVU’er Ronald Visser legde bij zijn debuut op het NK beslag op de 21e plaats.

Redactie: dat meer problemen met materiaal hadden blijkt wel uit de reportage van RTV Drenthe (op ongeveer 03:00 minuten)