Toertocht Alphen a/d Rijn

door Hans de Ruijter

“Goedemorgen!” begroetten we elkaar op de carpool van De Meern. Deze zondag gingen we er weer op uit voor een toertocht voor inline skaters. De SVU was met 3 rijders vertegenwoordigd: Brigitte, Peter en Hans. Later meldde zich nog een 4e: Jos. Hij kwam voor de pelotonstocht van 80km. Wij hadden onze zinnen gezet op de vrije tocht met een afstand van 50km.

20130618-215639.jpg
Hans de Ruijter

We waren te gast bij Omniskaters uit Alphen a/d Rijn. Het eerste gedeelte reden we achter het peloton, maar na 7 km langs het kanaal bogen wij naar het westen, richting Woubrugge. Er stond een flinke wind, kracht 5, die we het eerste 3 kwartier in de rug hadden. Met gemak haalden we toerfietsers in, de auto-luwewegen en fietspaden waren geplaveid met mooi asfalt. Wel was het zaak om de vele paardevijgen te ontwijken, want dat is toch allemaal wat onzeker. Ook al hadden we wind mee, één voor één namen we de kop over, een goede oefening voor straks als we de harde wind tegen hebben.

Dat keerpunt kwam bij Hoogmade. Net na de stempelpost boog de route naar het noord-oosten. De bemanning van de stempelpost moest eerst wel even wakker worden, want wij waren de eersten van de 50km tocht. Maar alles was goed voorbereid: koek, appel, water: het was er allemaal. Nu was het zaak om niet te lang op kop te blijven en regelmatig de kop over te geven. Dat lukte prima. We hadden een goede slag te pakken en voor we het wisten, rolden we Roelofarendsveen binnen.

20130618-215631.jpg
Brigitte en Peter op de pont

De route was prima uitgepijld, zo kwamen we bij de plaatselijke snackbar waar weer een stempel gezet moest worden. Ook deze middenstander was nét open. We waren nog niet aan koffie toe en vervolgden onze toer. Enkele km ten noorden van Roelofarendsveen kregen we te maken met nattigheid. Niet uit de lucht, maar van een kanaal, daar  lag een voetveer voor ons klaar die we meer klunend dan rijdend op gingen. Aan de andere kant voelden we ons even thuis, want het heette daar Vredeburg. Niets te bekennen daar dan alleen weiland.

Het volgende richtpunt was Leimuiden. In stilte hoopten we dat Bob de Jong daar zou staan om ons hartstochtelijk aan te moedigen. Dat was natuurlijk niet zo, maar zulke gedachten helpen wel om met krachtige slagen tegen de wind in er te komen. Wel was het er een drukte van belang vanwege de braderie. Ook daar was een herberg om weer een stempeltje te halen. De tocht leidde ons door een natuurgebied langs de Langeraarse Plassen. Oplettende lezers denken dan meteen: “Zouden ze langs…..?” En jawel hoor, natuurlijk kwamen we er langs: schaats- en skeelermekka ‘Jan van den Hoorn‘ in Ter Aar. De stempelaars hadden het hier wat drukker, want ook de 30km-route kwam hier langs. “Vanaf hier nog 7 km” zei Jan.

Dachten we, want bij de Zegerplas misten we een bordje en reden de openbare golfterreinen op. Dat was dus een verrassende wending in de toer. Al snel bleek dat we over de kids-toer van 12,5 km geleid werden. Wat een voorrecht weer om te genieten van die extra km. We gingen voor 50 maar kregen er bijna 65! Een half uurtje later was ook het peloton met Jos binnen.

Tijdens de koffie met een reuzen-appelpunt concludeerden we: “Wat een fantastische tocht door het groene hart, complimenten aan de Omniskaters!”

noot van de redactie: bekijk ook het videoverslag van de deze tocht – alle SVU’er komen voorbij

 

 

De route
De route