Vlissingen on Klinkers

Joahn en Martijn op het podium in Vlissingen | foto: http://www.timsimaging.nl

door: Johan Boef

Hoe hebben de mannen van Bikemen-Weldam-SVU het NK verteerd? Rob en En vooral Cor hadden op het NK hun goede vorm getoond, maar Johan en Martijn hadden nog iets recht te zetten. En daarvoor moesten we ditmaal afreizen naar Vlissingen.

Rijden op klinkers, het begint toch te wennen. Hoewel rijden op klinkers tegen een duin op met windkracht 6 tegen toch weer net even anders is dan we zijn gewend. En om dan direct na de klim met zure benen voor de wind met bijna 50 per uur over de boulevard te razen is ongekend.

Dat het een loodzware koers zou worden werd vanaf de eerste ronde duidelijk. Er werd direct tempo gemaakt, niet in het minst door Rob, die vrijwel direct demarreerde. Bij de eerste passage over de klinkerstrook, waar het peloton volle bak koersend niet harden dan 20km p/u reed, vielen achter in het peloton al de eerste slachtoffers.

We wisten als SVU’ers echter attent te rijden, terwijl achter ons het peloton per ronde steeds verder uitdunde. Bij de premiesprint leidde Johan het masterspeloton, maar had D1-rijdster Clarissa van Maaren voor zich. Van Maaren maakte echter een misslag en viel in volle sprint met 45 km p/u voorover op het asfalt. Johan kon haar niet meer ontwijken en smakte ook op de grond.

Wat volgde was vier ronden lang tegen weer, wind en klinkers in proberen het peloton te achterhalen. Clarissa was echter dusdanig hard gevallen dat de ambulance haar van het parcours moest halen, waardoor de race werd geneutraliseerd. Wat volgde was een herstart.

Door de herstart kom Johan wat makkelijker aansluiten, letterlijk een geluk bij een akelig ongeluk. De volgende ronden werden in een bikkelhard tempo voortgezet, waarbij de dames de koers maakten. Zij moesten een ronde eerder dan de masters afsprinten, dus was het zaak bij ze in de buurt te blijven. De Belgische Jean Luc Osteyn wilde het sprintgeweld echter niet afwachten en sprong in z’n eentje weg en pakte een behoorlijk grote voorsprong.

Intussen maakten de dames zich klaar voor de sprint en voerden het tempo flink op. Johan en Martijn maakten hier handig gebruik van door in de eindsprint in het spoor van de dames te blijven, waarmee ze een gaatje sloegen met de rest van het peloton. Martijn trok in de laatste ronde vol door, en toen in de beklinkerde klim een tweetal rijders achterop dreigden te komen nam Johan over tot aan de boulevard, waarmee de voorsprong veilig werd gesteld. Martijn kwam vervolgens zo’n driehonderd meter voor de finish op kop en pakte de 2e plek achter de sterke Belg. Johan volgde binnen de seconde op plek 3. Cor pakte de 5e plek en Rob werd 7e. In het 40+ klassement leidt Martijn nu, met Johan op plek 2.  Rob Jager leidt in het 50+ klassement (bekijk alle uitslagen)

Het mislukte NK is hiermee niet goedgemaakt, maar het verzacht de pijn wel enigszins.

Op het moment van schrijven is het nog onbekend hoe het is met Clarissa van Maaren. Ze is overgebracht naar het ziekenhuis en is daar behandeld.