Inline-skatenwedstrijdgroep

Martijn Jager wint KPN-Inlinecup bij de Masters

Podium KPN cup 40+ 2013

door Johan Boef

Een gevecht op leven en dood zou het worden. Voor iedere punt moest strijd worden geleverd en de eerste plek in het klassement zou het resultaat zijn van uitputtingsslag die zijn weerga niet kent. De verliezers moesten van het parcours worden gedragen. En de winnaars ook. Kortom: de finale van de KPN-inlinecup met als winnaar en enige overlevende Martijn Jager.

Het liep anders. Voor de wedstrijd stond het podium al vast, de strijd zou om de dagprijs gaan en het hele peloton kwam hooguit wat vermoeid, maar in ieder geval levend over de streep.

Op het snelle, technische parcours in Ommen stond een heel behoorlijk peloton aan de start en na een eerste wandelronde werd er gelijk flink gekoerst. Martijn en Rob zaten redelijk voorin, en Johan, die door vertraging erg laat aankwam en niet had kunnen opwarmen, deed z’n warming-up aan de staart van het peloton. Dus toen bij de eerste premiesprint al in de vierde ronde de beslissende ontsnapping tot stand kwam zat daar geen SVU’er bij. Martijn en Rob konden niet mee en Johan zag een ultieme poging om naar de kopgroep van zes man te rijden stranden op 40 meter. Wel had hij Geert Kruims in z’n rug meegenomen die vervolgens redelijk op het gemak de sprong kon maken en als laatste aansloot bij de koplopers.

Dus zat er niets anders op dan met z’n drieen te zorgen dat het peloton z’n snelheid zou vasthouden. Om in de finale van een Cup waarin we het klassement notabene leiden op een ronde gezet te worden zou domweg een schande zijn.
Een geslagen peloton laten doorrijden is altijd moeilijk. Iedereen weet dat het nergens meer om gaat en is niet meer bereid de pijn te leiden die je kunt verdragen als je weet dat je nog kansrijk bent. Dus moest af en toe de gesel erover. Trainer John Davis coachte vanaf de kant en liet weten hoeveel voorsprong de kopgroep had, waardoor we wisten of we moesten doortrekken of konden consolideren. Het was vooral doortrekken, waarin met name Johan het voortouw nam.

Toch konden we niet voorkomen dat een dappere Belg op een, als altijd goed getimed, moment ervandoor ging. Jean Luc Osteyn plaatste een bikkelharde demarrage op een moment dat het peloton ronde na ronde hard had doorgekoerst. We hebben niets meer van hem vernomen, dus nemen we aan dat hij ons is voorgebleven.

Richting de finale nam Rob het heft in handen en ging twee ronden voor het eind vol op kop koersen zodat niemand het in z’n hoofd zou halen vooruit te rijden. Want adel verplicht en een van ons moest tenminste de pelotonssprint winnen. Johan positioneerde zich voor Martijn en nam in de laatste ronde na een seintje van Martijn hard over. De drietrapsraket werkt gelukkig weer voortreffelijk. In de laatste bocht kwam Martijn over Johan heen en won met overmacht de sprint van het peloton. Johan werd nog net voorbijgestoken door Micha Vendel en werd derde.

De wedstrijd zelf werd bij wijze van wetmatigheid gewonnen door de ijzersterke Hans van Apeldoorn, gevolgd door Wim Kwakkel en Albert Bakker.

Het klassement was gelukkig mooier dan de daguitslag: Op het 40+ podium stond Martijn op de hoogste tree, gevolgd door Wim Kwakkel en Johan Boef. De hoogste tree van het 50+ podium werd door Rob Jager bezet, gevolgd door Albert Bakker en Jacob Drenth.

Het was kortom een droomseizoen voor het team Weldam / Bikemen met drie ereplaatsen in de landelijke competitie en twee podiumplaatsen eerder op het NK in Veendam.

En wie weet, met nog een grote landelijke wedstrijd voor de boeg zit er nog meer in het vat. Op 8 september wordt het seizoen definitief afgesloten met de Bartlehiemtocht, ook wel bekend als de Hel van het Noorden. We kunnen niet wachten…

Na alle verslagen van de afgelopen maanden hoopten we er natuurlijk allemaal op maar bijzonder mooi dat het dan ook gelukt is. Als SVU zijn we dan ook bijzonder trots!

Martijn, Rob, Johan van harte gefeliciteerd en geniet van deze overwinning!