Inline-skatenwedstrijdgroep

Strijd om het ei in Barneveld

De landelijke competitie zit erop, maar de regionale, maar doorgaans beter bezochte loopt nog tot september door. In Barneveld stonden zo’n veertig masters aan de start voor de 10e etappe. En ze waren niet gekomen om er een gezapig wedstrijden van te maken.

De koers werd vanaf de start hard gemaakt en al in de tweede ronde reden Tonnie van Tongeren en Theo Selman weg. Doordat de teamgenoten van Theo afstopten liep de voorsprong in twee ronden op tot zo’n driehonderd meter tot het peloton het genoeg vond. Na het terughalen van het tweetal volgden een serie speldenprikken, tot Wim Kwakkel een snoeiharde demarrage plaatste. Hij kreeg en aantal rijders mee, waaronder Johan, maar had de pech dat de sterke Arnoud Mooibroek niet meezat.

Arnoud is de meester van het wachten, en laat eerst andere sterke rijders een demarrage plaatsen. Als die dan zijn teruggehaald en dus even stuk zitten wil hij nog wel ‘s flink gas geven om vervolgens nooit meer te worden teruggehaald. En ook nu bediende de Harderwijker zich van dit beproefde recept. Ondanks de eerdere demarrages wist Johan samen met Tonnie van Tongen mee te springen. De Zeeuw Adriaan van Damme wist op karakter en met de snelste ronde van de wedstrijd als enige uit het peloton naar het drietal toe te springen.

De voorsprong van het kwartet liep snel op tot ruim een minuut en het peloton leek te berusten in een bijrol. Dat was niet naar de zin van de nummer twee uit het klassement, Wim Kwakkel, die in een ultieme poging ook probeerde de jump te maken naar de kopgroep. Kwakkel kwam tot 200 meter, tot 150, tot 100 meter, maar wist de aansluiting net niet te maken, niet in de laatste plaats omdat de kopgroep zijn aansluitpoging in de gaten kreeg en ging versnellen. Met een topsprinter als Kwakkel naar de streep rijden is niet bevorderlijk voor de winstkansen, dus beter maar versnellen en de prijzen met z’n vieren verdelen was de gedachte in de kopgroep.

In de finale kwam Johan op het tegenwindse deel op kop, en op het moment dat hij van kop afkwam plaatste Arnoud slim een harde demarrage en pakte direct dertig meter. Het bleek genoeg. Johan moest van achteren komen en wist in de laatste twee ronden metertje voor metertje terug te veroveren, om op de streep net een meter tekort te komen voor de winst. Mooibroek pakte de eerste prijs (een doos eieren), Johan de tweede (ook een doos eieren) en Adriaan van Damme de derde plek (geen eieren, ze waren kennelijk op).

Wim Kwakkel finishte kort achter Tonnie van Tongeren, maar nog voor het peloton. Martijn won gewoontegetrouw de sprint van het peloton en behield, zij het nipt, zijn eerste plaats in het klassement.

Bekijk de foto’s! Met dank aan Evelien Korlaar