Inline-skatenmarathongroep

Westfriese Omringdijk Toertocht

Op 7 juli 2013 werd de Westfriese Omringdijk Toertocht verreden. Start en finish: Medemblik. De tocht voerde (logisch) over de Westfriese Omringdijk. We passeerden plaatsen als Enkhuizen, Hoorn, Alkmaar, Heerhugowaard, Schagen. Dan weet je dat het een fijn stukje skeeleren is: 126 km officieel.

We zaten dan ook vroeg in de auto. De omstandigheden waren ideaal: windkracht 2, zonnig, 24 gr. Peter de Bouter, Hans de Ruijter en Jos de Bruin gaven acte de presence voor de SVU, konden we mooi wat kilometers opdoen voor de 24KIKA-run in september. Om 8.30u vertrokken we in een peloton van ong. 60 skeeleraars. Het eerste gedeelte voerde ons over de dijk langs het IJsselmeer. Een prachtig gezicht. Na 25 km. hielden we halt voor een eerste van 4 rustpauzes. De Radboud IJs- en Skeelervereniging had het heel goed georganiseerd. Er was steeds voldoende te eten en te drinken. Er reed zelfs een ambulance mee. Gelukkig heeft niemand daar gebruik van hoeven maken.

Met een gemiddeld tempo van ong. 20 km/u reden we door richting Alkmaar. Het peloton werd voorgegaan door een auto met omroepinstallatie. In de stadjes en dorpjes kwamen de bewoners uit hun tuinen naar voren om de skeeleraars langs te zien flitsen. We hebben heel wat applaus en aanmoedigingen in ontvangst genomen. Naarmate de dag vorderde kwamen we ook meer fietsers tegen. Ze stapten netjes af om ons voorrang te verlenen en aan te moedigen.

Na Schagen werden de omstandigheden wat minder. We kregen te maken met een stuk dijk waarop het asfalt slecht te berijden was. Ook was er meer wind gekomen die precies uit de verkeerde hoek kwam. Gelukkig stonden de vrijwilligers van de Radboud het peloton bij kruisingen ons nog eens hartstochtelijk aan te moedigen. Alle beetjes helpen.

Vijf km voor de finish splitste de groep zich spontaan in tweeën. 1 groep reed volgens de planning, de andere volgde een andere route die beter asfalt zou hebben. Dat was ook zo, alleen was dat wel een langer stuk zodat mijn teller al met al bijna 130 km aangaf. Ik had dat aantal nog vol kunnen maken door een paar rondes op de baan van de Radboud te rijden, maar daar had ik toch niet echt de puf meer voor.

In de kantine kregen we natuurlijk de medaille. Ook werd er een kop heerlijke soep aangereikt. Wat een service! Die hield nog niet op, want de vrijwilligers van de club hadden emmers met koud water buiten gezet om de voeten af te laten koelen. Hartelijk dank voor de puike organisatie, vrijwilligers van de Radboud IJs- en skeelervereniging uit Medemblik!

Hans de Ruijter