marathonSchaatsentrimmers

Clubkampioenschappen Marathon 2013-2014

Afgelopen zaterdagavond zijn de clubkampioenschappen Marathon verreden.

Als eerste gingen de trimmers van start. De (vier) dames kregen een oranje muts op voor de herkenbaarheid; ze startten gelijk met de heren maar reden twaalf ronden in plaats van zeventien. Peter de Bouter maakte het de jury nog lastig door met een rode muts van start te gaan, maar we hebben hem gelukkig toch uit de uitslag van de dames weten te houden.

De eerste ronden bleef het veld bij elkaar, daarna waren er enkelen die het tempo niet konden bijhouden. Thomas van Maaren was helaas al snel klaar; hij moest na een paar ronden met materiaalpech het ijs af. Na zo’n tien ronden kwamen de dames duidelijk naar voren zetten voor hun finish. Op de streep bleek Clarine Bronkhorst de snelste, waarmee ze haar titel van vorig jaar knap prolongeerde. Hierna werd het tempo bij de mannen nog wat opgevoerd. Duidelijke winnaar werd Robert Wierts, die daarmee de ‘eeuwige eerste’ Jan Kuipers van de titel afhield. Jan bleef Martijn Suurd net voor: het oordeel van de jury was dat Jan zijn voorste ijzer op het ijs had, anders was Marijn tweede geworden!

Na de trimmers gingen de C3 en C1/2 tegelijk van start. De C3 moesten twintig ronden, de C1/2 dertig ronden rijden. Petra van Bergeijk reed als enige dame mee en ondanks het feit dat ze daarmee al zeker was van de titel, reed ze tot zo’n vijftien ronden voorop mee in het peloton. Hierna ging het tempo van de C3 rijders omhoog en bleven de C1/2 netjes volgen. Het werd voor de C3 een close finish, met Edward Willems als winnaar. Hierna gingen de C1/2 nog tien ronden door. Het tempo werd nog verder opgevoerd en we zagen drie ronden voor het einde nog een ontsnappingspoging, maar het peloton had het tempo ook weer opgeschroefd en haalde de vluchter bij. Hierna kwamen de nummers 1, 2 en 3 langzamerhand naar voren en met duidelijk verschil over de finishlijn, de fotofinishapparatuur was voor de C1/2 niet nodig.

Na afloop was er in het KNSB de prijsuitreiking en konden we zo rond middernacht huiswaarts.

Uitslag:

Trimmers, Dames plaats C3, Dames plaats