LangebaanmarathonSchaatsentrimmers

Voor het eerst in marathonpeloton

Op 23 november waren de clubkampioenschappen Marathon. Naast de echte marathonrijders namen ook trimmers aan deze clubkampioenschappen deel. In de voorwedstrijd, dat wel. Wyke Jouwsma doet verslag van haar eerste marathonwedstrijd.

Als we aankomen op De Vechtsebanen begint het complex er al verlaten uit te zien. Alleen een handjevol SVU’ers en niet in de laatste plaats hun toeschouwers, waaronder ook SVU’ers. De deelnemers hebben de baan in ieder geval met elkaar voor zichzelf.

Hm, de stofwisseling is op dit tijdstip van de dag al behoorlijk in activiteit aan het afnemen; vooral te meten aan de inwendige thermostaat die in 5 minuten weer opgepept moet worden, want dat is de uiterste inrijtijd. Niet erg gunstig voor een trage starter als ik. Maar vooruit, we gaan ervoor!

Mijn doel is om eens te ervaren hoe het is om in een peloton te rijden. Gelukkig is dat vandaag niet zo groot. Dit overigens wel tot teleurstelling van de organisatoren.

Ik weiger in paniek te raken als links en rechts en voor mij deelnemers langs elkaar heen flitsen. Dit is wat ik dus vanavond moet zien te overleven. En ja hoor, tegen het eind kom ik al een beetje in een ritme. Op het moment dat de dames kunnen afsprinten, zie ik Clarine en Iegte wegrijden van de heren. Ik zit ik dan nog vast in de staart en denk al bijna zo te moeten finishen als ik kort voor het peloton opeens nog een oranje Unox-muts zie bewegen. Deze kleur werkt voor mij als de bekende rode lap en zet mij aan om te versnellen. Op mijn  geroep wijken de heren keurig opzij. Vreemd genoeg reageert mijn rivale niet op mijn hogerop geroep….oja, het is een wedstrijd. Dan op het laatste moment toch maar rechts inhalen. Na nog enige twijfel over de plaats van de finish blijkt Gerda toch te sterk voor mij en gaat zij als nummer 3 over de eindstreep.

Eens kijken wat de heren nu gaan doen. Erik maakt zich al snel los van het peloton en rijdt een tijdje met een flinke voorsprong met Jan van Wijk in zijn kielzog. Helaas worden deze twee weer ingelopen door de rest en komen Robert en Jan Kuipers als winnaars 1 en 2 uit de bus. Een leuk spel om te zien.

Ik moet nog veel leren, maar het was erg leuk om mee te doen. Volgend jaar weer!