Inline-skaten

De 200 van het Oosten (en van Peter)

Aan het begin van het skeelerseizoen had Peter de Bouter zich voorgenomen veel te gaan skeeleren om de gemiste trainingen van voorgaande jaren (door organisatorische beslommeringen met de skeelersectie) te compenseren. Dat is wel aardig gelukt, vindt hij zelf. Hieronder een verslag van zijn belevenissen.

In eerste instantie lukte het me om (bijna) alle reguliere trainingen op de Nedereindse Berg (maandag- en woensdagavond) mee te doen waardoor de conditie met sprongen vooruit is gegaan. (trainers bedankt!). Daarnaast ben ik het rijden van de georganiseerde KNSB-toertochten leuk gaan vinden. Ik heb al eens eerder een verslagje geschreven in het begin van het seizoen en inmiddels heb ik zo’n twintig tochten gereden. Hoogtepunten waren de tochten van de lange adem: De Omni pelotonstocht (115 km), De Omringdijk pelotonstocht (126 km), de Elfmerentocht (115 km) en dan als laatste “De 200 van het Oosten”.

De Elfmerentocht vanuit Bantega, Friesland, bleek een beproeving, omdat we op nat wegdek startten over de idyllische boerenweggetjes met modder en stront van de boeren en met vele passages door de kleine dorpjes met klinkers. We hebben ons gedurende die tocht twee keer laten verassen door een stevige regenbui om daarna weer te drogen in een zonnetje.

En dan voor mij het klapstuk van het seizoen, 200 km op een dag! Ik moest in het Oosten zijn, Vriezenveen, en om 5.45 uur inschrijven, dus om 4.00 uur in de auto. Eigenlijk hebben twee verenigingen (Vriezenveen en Rijssen) ieder een tocht van 100 km gezamenlijk georganiseerd waardoor deelnemers in de ochtend en in de middag de afstand konden rijden. We startten met 77 rijders waarvan er 55 de totale 200 km zouden rijden. Het eerste gedeelte ging in een goed tempo 22-25 km/u. Na de wissel in Rijssen werd het tempo wat rustiger gehouden voor de minder getrainden. DatRoute 200km bleek wel terecht, want aan het einde van de rit waren er toch een paar valpartijtjes door vermoeidheid en concentratieverlies. De gekozen route was van uitstekende kwaliteit, goed asfalt, in een mooie en afwisselende omgeving. Zo passeerden we o.a. Oldenzaal, Enschede, Haaksbergen, Rijssen, Bathem, Hellendoorn en Almelo.

De organisatie was uitstekend verzorgd met zo’n dertig vrijwilligers en de sfeer in het peloton was mede dankzij het goede weer zeer prettig en gezellig. Uiteindelijk heeft het peloton in ongeveer twaalf uur het 200 km rondje gereden (inclusief pauzes). Verassend genoeg heb ik deze tocht redelijk makkelijk kunnen uitrijden, al heb je altijd wel wat pijn in de voeten na zo’n langdurige belasting.