Verslag NK shorttrack

Het NK shorttrack is gehouden op 3 en 4 januari 2015. Hieronder kun je een verslag lezen van de eerste dag, met daarbij de tussenstanden.

Bij de meisjes junioren C; Joni en Esther.
Joni had wat pech op de 1000 meter waar ze tegen een penalty op liep. Daarna de 500 meter waar ze een nette 3e plaats neerzette, maar hierdoor wel uitgeschakeld was voor de rest van deze twee afstanden. Op naar de 777 meter de volgende dag, hopelijk heeft ze daar iets meer geluk!

Esther maakte haar debuut op het NK. Zo’n eerste jaar is het dan altijd kijken hoe je er voor staat. Op de 1000 meter plaatste ze zich meteen voor de B-finale in haar categorie. Met een eerste plek in de B-finale betekende dat een vijfde plaats op de 1000 meter. Op de 500 meter ging ze in de halve onderuit, waardoor ze zich helaas niet plaatste voor de A-finale. Wel uiteindelijk eerste in de B-finale. Hierdoor staat ze op een vierde plaats in het algemeen klassement. Volgende dag nog de 777 meter.

Bij de Jongens junioren C; Syb, Caspar en Bram.
Syb maakte ook zijn debuut op het NK. Na vorig jaar een beenbreuk te hebben gehad, was hij ontzettend blij met het behalen van het NK. Met twee dikke PR’s op de 1000 en 500 meter mag hij zeker niet ontevreden zijn. Ook voor hem staat nog de 777 meter op het programma.

Ook voor Caspar was het zijn eerste NK. Op de 1000 meter behaalde hij een nette twaalfde plek. Op de 500 meter wist Caspar door te dringen tot de halve finales. In de halve finale moest hij genoegen nemen met een vierde plaats. Hier schaatste hij wel een dik PR van bijna een seconde. In de B-finale behaalde hij uiteindelijk een tweede plaats, wat resulteerde in een zesde plaats op deze afstand. In het algemeen klassement staat hij na een dag op de achtste plaats!

Bram had vorig jaar al kennis gemaakt met het NK. Nu was hij naar Amsterdam gekomen voor de medailles. Op beide afstanden pakte hij het goud. Met nog een 777 meter en een superfinale 1500 meter heeft hij een goede basis gelegd dit kampioenschap.

Bij de Meiden Junioren B; Emma
Ook Emma debuteerde op het NK. Op de 1500 meter wist zij meteen te verassen door zich te plaatsen voor de A-finale van deze afstand. In de A-finale moest ze het afleggen tegen de meer ervaren rijdsters in deze categorie. Met een mooie zesde plaats kon ze zeker tevreden zijn met de eerste dag.

Bij de Jongens junioren B; Lucas, Jos en Hessel
Lucas heeft op de 1500 en 500 meter zijn tweede tijd ooit gereden. Niet slecht dus! Op naar de 1000 meter waar hij misschien net wel z’n PR verbetert.

Jos reed op de 1500-meterheats naar een mooie tweede plaats. Hierdoor plaatste hij zich voor de A-finale op deze afstand, wat resulteerde in een mooie zevende plek. Op de 500 meter werd hij derde in de heats en dus uitgeschakeld voor deze afstand.
Hessel heeft op de 1500 en 500 meter een mooie vierde plaats behaald. Op de 500 meter wist hij zelfs zijn PR te verbeteren. Hopelijk weet hij de volgende dag een plekje hoger te eindigen en zo op zijn individuele toernooi ook eremetaal mee te nemen.

Bij de Senioren Dames reed Nienke.
Nienke wist op de 1500 meter door te dringen tot de B-finale. In de B-finale reed ze een mooi PR en eindigde op plek tien op de 1500 meter.  Op de 500 meter werd ze met een vierde plaats uitgeschakeld voor deze afstand. Op naar de 1000 meter.

Bij de Senioren Heren reden Ivo, Mark en Jelle.
Ivo werd door de ervaren rijders uitgeschakeld in de heats 1500 meter. Op de 500 meter wist hij door te dringen tot de kwartfinales. Ook hier werd hij vervolgens uitgeschakeld.

Mark had zich na een aantal jaar van afwezigheid dit jaar weer geplaatst voor het NK. Bij zijn oude PR’s (uit 2008) komt hij nog niet. Maar op de 500 meter reed hij wel een mooi seizoenrecord.

Jelle werd op de 1500 meter op flinke afstand gereden door de andere rijders. Op de 500 meter reed hij naar een mooie derde plaats die helaas niet genoeg was voor de kwartfinales. Wel reed hij een mooi persoonlijk record en zelfs voor de eerste keer onder de 49 seconden.

Ook werden de 3 relay finales gereden.
De jongens junioren met Bram, Jos, Lucas en Hessel reden naar het zilver achter het team van Trias Leeuwarden.
De Meisjes junioren reden met een team waarbij drie van de vier rijders voor het eerst op het NK meedoen. Uiteindelijk eindigden zij als vijfde, een hele nette prestatie zo voor de eerste keer.

Bij de Heren Senioren reden Ivo, Mark, Jelle en Elio. Zij namen het op tegen het team van Trias Leeuwarden en SCT Heerenveen. Een onmogelijke taak om daarvan te winnen. Toch wist SVU de relay uit te rijden en zo de bronzen plak mee naar huis te nemen.

De eindklassering voor de rijders van SVU tijdens het NK Shorttrack is als volgt:

Meiden/Dames:
Esther Gijsbers 5de plaats Junioren C, 3x PR
Joni Tersteeg 11de plaats Junioren C, 1x PR
Emma Toor 8ste plaats Junioren B, 2x PR
Ex-clubgenoot Gioya Lancee 1ste plaats Junioren B
Nienke Bollema 11de plaats Junioren A/Senioren, 1x PR
Relay meisjes junioren 5de plaats

Jongens/Heren
Bram Steenaart 2de plaats Junioren C, 3x PR
Caspar Douma 9de plaats Junioren C, 2x PR
Syb Koot 15de plaats Junioren C, 2x PR
Hessel Koot 5de plaats Junioren B, 1x PR
Jos van der Noll 11de plaats Junioren B
Lucas Bremmer 16de plaats Junioren B
Ivo Kerstholt 17de plaats Junioren A/Senioren
Jelle van den Wijngaard 22ste plaats Junioren A/Senioren, 1x PR
Mark van Wijngaarden 23ste plaats Junioren A/Senioren
Relay jongens Junioren 2de plaats
Relay Heren 3de plaats

Namens SVU gefeliciteerd met deze mooie prestaties!

Voor gedetailleerde uitslagen neem een kijkje op http://www.shorttrackonline.info/compresult.php?comp=1573

of kijk op https://www.facebook.com/media/set/?set=a.823931987663073.1073742286.454552927934316&type=1 voor mooie foto’s van het NK (met dank aan Schaats foto’s! https://www.facebook.com/SchaatsFotos)