Verslag inline-skate pelotonstocht 12 april

Zondag 12 april was het weer tijd voor de traditionele opening van het SVU skeelerseizoen: de pelotonstocht door het ‘Groene Hart’. Na een week van lekker lenteweer waren de weergoden ons dit jaar ook op de zondag goed gezind. In de ochtend had het nog geregend, maar zo rond 11.30 uur begon zowaar een bleek zonnetje te schijnen!

De dames Joyce de Rooij en Wilma de Kruijff hadden hun inschrijfbalie al snel perfect ingericht. De opkomst was beter dan vorig jaar, waarschijnlijk toch door het weer. Uiteindelijk hebben zich vijftig rijders ingeschreven. Brigitte Holl en Hans de Ruijter maakte ondertussen de lunchpakketten voor de vrijwilligers en de rijders.

Wim Uijlenbroek had net als vorig jaar bij maar liefst zeven gemeentes waar de pelotonstocht doorheen ging, vergunning aangevraagd en op tijd gekregen! (respect Wim). Daardoor was het mogelijk om met motoren voorop te rijden en kruispunten te ‘blokken’. Deze taak was voor Leo Driehuis met zijn collega’s motorrijders. Vooraf werd nog druk overlegd met de fietsers die voorop en achterop reden.

Gerard Janssen (bedenker van de route) had de tocht van te voren samen met George Hak verkend en wist tot in detail de moeilijke punten aan te geven. Samen met de andere fietsers Cor de Rooij en Brigitte Holl vormden zij de kop en staart van het peloton. George gaf nog even duidelijk aan alle rijders mee waar iedereen rekening mee moest houden en toen kon om 12.45 uur gestart worden.

Behalve de motoren en de fietsers was er ook nog een volgwagen bestuurd door mij. Daarin zat ook EHBO-er Hennie. Een hele karavaan alles bij elkaar, maar zeker de moeite waard. Niets zo lekker als veilig in een groep rijden en niet steeds te hoeven stoppen.

Via de Nedereindse weg ging het richting De Meern. Daarna over een stukje onvolprezen ‘Het Lint’ naar kasteel ‘De Haar’. Richting Kockengen werd steeds meer ´groen Hart´ zichtbaar. Lammetjes in de wei, wat leuk! Daar kwam de eerste rustplaats al in zicht. Wim Uijlenbroek stond klaar met een lunchpakketje voor iedereen. Via Kamerik en Woerden kwamen we in Linschoten. In Benschop hebben we nog even gerust en zijn ten slotte om 15.30 uur gearriveerd op de Nedereindse Berg.

De snelheid lag niet te hoog, ca 20 km/uur, desondanks zijn er twee valpartijen geweest. Bij de laatste valpartijen zijn twee dames uit de tocht en in de volgauto gestapt. Het was alles bij elkaar toch weer een mooie dag, volgend jaar weer!

Hein Meeuwis

Natuurlijk met een fotoverslag van Evelien Korlaar – https://picasaweb.google.com/111964597615156204678/NedereindseBergSVUPelotonstocht