NK Shorttrack

Op 2 en 3 januari 2016 werd in de Jaap Edenhal in Amsterdam het NK shorttrack gehouden. Hieronder volgt een overzicht van de verrichtingen van de deelnemers van SVU.

Dag 1

De junioren C hebben hun 1000m en 500m verreden.
Bij de meiden heeft Esther Gijsbers in een spannende finale de tweede plek behaald op de 1000m. Op de 500m kwam ze ten val in de A-finale waardoor ze nu vierde staat in de tussenstand.
Bij de jongens wisten Pieter Bolsius en Zeno de Boer zich niet te plaatsen voor de halve finale op de 1000m en 500m in het sterke deelnemersveld. Syb Koot wist het nog tot de B-finale te brengen waarin hij 4e werd. In de halve finale van de 500m liep Syb Koot tegen een penalty aan wegens een verkeerde inhaalactie.

De categorie Dames was gemixt tussen senioren, junioren A en junioren B. Hierdoor was er een sterk veld waarin Joni Tersteeg zich staande moest proberen te houden. Op de 1500m wist ze knap de B finale te halen maar kwam helaas ten val in die finale. Op de 500m lag de snelheid toch iets te hoog voor de jonge juniore B in dit zware deelnemersveld waardoor ze zich niet wist te plaatsen voor de halve finales.

De junioren A en B streden met elkaar. Ook zij begonnen met de 1500m en daarna de 500m. Caspar Douma eerstejaars B kon de hoge snelheid niet bijbenen en strandde helaas in de heats. Jos van der Noll, Bram Steenaart en Hessel Koot wisten zich via de halve finales te plaatsen voor de B finale 1500m. Dit was een bloedstollende finale waarin Bram wist te winnen, Hessel derde werd en Jos vijfde.

Op de 500m halve finale gingen alleen de snelste uit de rit plus de beste tijdsnelste tweede door naar de A-finale. Hessel kwam niet verder dan de halve finale rit. Bram en Jos reden in de B finale. Bram kreeg materiaalpech na een botsing en werd daardoor 5e in de rit. Jos werd derde.

Bij de heren stonden Ivo Kerstholt en Jaap Schuurmans aan de start. Met de NTS in de baan is het knap als je je in dit veld staande weet te houden. Jaap werd knap 4e in de B-finale 1500m. Op de 500m heat had Jaap een close finish, maar helaas net niet genoeg om door te gaan in het toernooi. Ivo strandde ook in de heats.

Al met al hebben we als SVU een goede eerste dag achter de rug met een paar podium plaatsen in de verschillende leeftijdscategorie√ęn. Dit smaakt naar meer. Op naar de finale dag.

Dag 2

Op dag twee stond voor de junioren C de 777m op het programma. Esther Gijsbers wist bij de meisjes de heats en de halve finale rit te winnen. In de spannende finale reed ze van kop af. Dit had haar waarschijnlijk net te veel kracht gekost waardoor ze na een close finish op de derde plaats eindigde.

Bij de jongens gingen Syb en Pieter door naar de halve finale. In de halve finale rit troffen zij elkaar in dezelfde rit. Pieter liep tegen een penalty aan en Syb mocht als tijdsnelste derde door naar de finale. De snelheid in de finale waarin werd gestreden om de winst tussen Niels Kingma uit Leeuwarden en Hugo Bosma uit Brabant lag erg hoog waardoor Syb niet mee kon strijden om de podium plaatsen en als 7e eindigde.

De junioren A/B hadden een 1000m op het programma staan. Hessel liep tegen een penalty aan en Jos zat in een dusdanig zware heat dat doorgaan naar de halve finale alleen een droom kon zijn. Bram wist door te stoten naar de finale. In de halve finale rit zat hij te loeren op de derde plek en daardoor mogelijk als beste tijdsnelste derde door kon gaan naar de finale. In de laatse ronde plaatste hij de aanval bij Tom Hofker, deze gooide richting de finish de deur hard dicht. In de ogen van de scheidsrechters was dit ongeoorloofd met als gevolg dat Bram werd toegevoegd aan de finale. In de pittige finale zat Bram er netjes bij en eindigde als 5e.

Bij de senioren werd ook de 1000m afgewerkt. Joni strandde bij de dames in de heats. Bij de heren vond ook Ivo er zijn Waterloo. Jaap reed wederom sterk. Hij durfde de duels aan te gaan met de jongens die al langer in de top meedraaien. Dit resulteerde in een 5e plek in de B-finale.

Als kers op de taart werd er voor het individuele klassement nog een Superfinale gereden. Voor de junioren C was dit een 1500m. Esther werd hierin 4e. Ze bleef wel Geogie Dalrymple voor maar helaas pakte ze te weinig punten om in het algemeen klassement op het podium te komen.

Van de jongens reed geen SVUer mee in de Superfinale. Syb eindigde in het eindklassement als 12e, Pieter als 13e en Zeno 20e.

De junioren A/B reden een 2000m. Bram zal heel bekeken op de 6e positive achter de favorieten. Hij wist dat op een gegeven moment ze zouden gaan klooien met elkaar om de posities. Dit gebeurde ook waardoor de jongens een ronde te vroeg gingen finishen waardoor Bram nog een plaatsje kon winnen en 5e werd. In het algemeen klassement eindigde Bram op de 6e positive, Jos 11e en Hessel werd 15e en Caspar 21e.

In het gecombineerde klassement Dames senioren/A/B werd Joni 15e.

In het klassement van de heren eindigde Jaap op de 12e positive en Ivo werd 15e.