shorttrack

ISU StarClass

ISU StarClass Utrecht: “Ontzettend gaaf om deel te mogen nemen aan zo’n wedstrijd op je thuisbaan!”

Aan de ISU StarClass Utrecht begin december hebben 166 shorttrackers meegedaan, van 53 clubs uit 12 Europese landen. De rijders van de SVU konden prima meekomen in het sterke competitieveld. Bram Steenaart behaalde zelfs een derde plek overall bij de Junioren A.

De StarClass Competition Shorttrack is een topsportevenement van de International Skating Union (ISU) dat SVU Shorttrack organiseerde onder auspiciën van de KNSB. Het is de eerste keer dat er een StarClass is gehouden in Utrecht. Spannend, maar gelukkig is alles goed verlopen.

Burgemeester gaf startschot
Leuk ook was de komst van burgemeester Jan van Zanen van Utrecht die vrijdagmiddag 2 december de opening verrichtte door het geven van het startschot. Hij kreeg begeleiding van kinderen uit de schaatsklas Shorttrack die over het ijs gleden met ieder een andere landenvlag.

Positieve reacties
Hessel Koot nam namens de SVU deel aan de thuiswedstrijd. “Het was ontzettend gaaf om zo’n grote internationale wedstrijd te rijden op de baan waar je altijd traint. Vijf jaar geleden had niemand kunnen dromen dat hier ooit zo’n wedstrijd zou worden gehouden!”, aldus een enthousiaste Hessel. “Het was ook allemaal goed geregeld. Voor de rijders stonden steeds fruit en allerlei versnaperingen klaar. Daarnaast heb ik veel positieve reacties gehoord over de lunch en het diner op de baan. Ik kan wel zeggen dat dit behoort tot één van de best georganiseerde StarClasses die ik ooit heb gereden, en ik doe al mee aan de StarClass-serie sinds 2009!”

Eindklassering van de SVU-ers

• Jun B ladies: Joni Tersteeg (9) en Esther Gijsbers (13)
  • Jun B men: Bram Steenaart (3), Caspar Douma (27) en Syb Koot (32)
  • Jun A men: Hessel Koot (19), Jos van der Noll (26)
  • Senior men: Mark van Wijngaarden (16) en Jaap Schuurmans (21)

Kijk voor alle uitslagen op www.shorttrackonline.info/compresult.php?comp=1975 of lees meer op www.schaatsen.nl/nieuws/2016/nederlands-succes-bij-starclass-in-eigen-land/

Europees (jeugd)kampioenschap
De meeste deelnemers aan deze StarClass-wedstrijd zijn tussen de 15 en 18 jaar (junioren A en B) en rijden (nog) net onder het niveau van de nationale selecties uit West-Europa. Ook deden er verschillende senioren mee. Iedereen moet voldoen aan een strenge startlimiet. De rijders streden om deelname aan het Europees (jeugd)kampioenschap shorttrack. In dat Europees (jeugd)kampioenschap shorttrack komen, later in het seizoen, de beste rijders uit Oost-Europa uit tegen de winnaars van de StarClass-competitie. De derde StarClass in deze categorie vindt half februari 2017 plaats in Turijn.