Zweden, here we come

SVU deed mee aan Runn Winterweek februari 2018

16 schaatsliefhebbers reageerden positief op de enthousiaste oproep van Jasper om deel te nemen aan de schaatsrace van 200 km op het Runnmeer. Natuurlijk wilde iedereen goed voorbereid zijn. Vanaf de oproep van Jasper in oktober, hebben de meesten van ons dan ook heel wat kilometers verreden op de Vechtsebanen, Flevonice of allebei. Er was een pechvogel bij. Hennie was op de vrijdag voor vertrek met de fiets gevallen en had haar duim gebroken

Zaterdag 17 februari jl. was het dan eindelijk zover. De meesten van ons verzamelden op CS Utrecht om van daaruit naar Schiphol te reizen. Op Schiphol bleek de reisgroep compleet en kon het inchecken beginnen. Het was een korte vlucht naar Stockholm. Daar aangekomen werden de vier luxe  Volvo`s opgehaald (met stoelverwarming waar dankbaar gebruik van werd gemaakt) en reden we naar Falun.

Winterstafreel

Het Resort `Framby Udde` bleek in een bosrijk park te liggen dat helemaal ondergesneeuwd was. We verzamelden ons aan de rand van het meer waar we in de schemering zelfs al een paar schaatsers meenden te zien.  Reisleider Jasper verzamelde de groep voor wat huishoudelijke mededelingen, dat zou een terugkerend ritueel worden. Daarna verdeelden we ons over de vijf huisjes. Daar konden we de bagage kwijt, maakten de bedden op en gingen aansluitend  naar de supermarkt voor enkele boodschappen. Vervolgens ging het naar de Ierse pub waar we genoten van een heerlijke maaltijd en een lekker biertje.

De volgende ochtend hadden we een gezamenlijk ontbijt in het Pipi Langkoushuis. Daarna moesten we natuurlijk het meer verkennen. Er waren verschillende banen geveegd. Een rondje van iets meer dan 13 km, waarover de tocht zou worden gereden, maar ook een baan naar het zuidelijk puntje van het meer. Op zeker moment moesten we een stukje over het ijs klunen. Dit ging niet helemaal goed: Gerlinde ging ineens met haar ene been door het ijs. Toen besloten we om maar weer snel terug te gaan. Gerlinde voorop, de rest volgend en het rondje verder afmakend. Op een flinke blauwe plek na ging het gelukkig goed met Gerlinde.

Het grote genieten op het ijs

Maandag werd een rustig dagje, voorbereiden op de tocht. In de ochtend werd er nog even geschaatst, `s middags haalden we de transponder en het nummer op. Jasper riep ons bij elkaar voor een kort overleg. Dat was ook het moment om Jasper te bedanken voor zijn supergoede organisatie.

De goed gemutste SVU’ers

Voor een enkel ontbrekend kleding- of uitrustingsstuk werd de plaatselijk Intersport aangedaan, een enkeling ging nog even de sauna in en ’s avonds werd er in elk huisje een eigen pastamaaltijd gemaakt.

Ook werden de schaatsen nog even goed nagekeken, waarbij de hulp van Jacob soms werd ingeroepen en daarna naar bed.
Dinsdag vroeg op.

Om 7.00 uur was de start. In totaal deden er dit keer 150 schaatsers mee (bijna allemaal Nederlanders).
Het was -10°, gelukkig geen wind. Voor iedereen gold: goed kijken of je in een groepje mee kon rijden. Het eerste rondje ging prima. Het tweede was afzien omdat het begon te sneeuwen en de scheuren niet meer zichtbaar waren. Dat zorgde voor veel valpartijen. Toen het sneeuwen stopte en de baan goed geveegd werd, ging het schaatsen beter. We werden goed verzorgd. Warme thee, limonade en bouillon, stukjes brood en banaan en zelfs een worstenbroodje. Natuurlijk had een ieder ook nog eigen proviand om aan te spreken.  En zo tikte de tijd weg terwijl ieder zijn/haar best deed om een goede tour te rijden. Hennie reed ondanks haar gebroken duim, toch nog iets meer dan 2 rondjes. De meesten hadden na 8 rondjes en ruim 100 km hun prestatie geleverd en enkelen bleven doorbuffelen.

De 3 helden die de 200KM hebben volgemaakt – Wim, Maurice en Lieneke

Jacob reed 9 rondjes, Arie 10, Kees en Hans 12, Desiree 13 en uiteindelijk Lineke, Maurice en Wim 15 rondjes die daarmee dus de 200 km haalden.

Moe maar voldaan hebben we voordat we naar een steakrestaurant gingen nog even een glaasje champagne gedronken.
De volgende ochtend, de meesten een beetje stram en met blauwe plekken (gelukkig geen ernstige verwondingen) begon om 9 uur de terugreis. Na een voorspoedige reis stonden we om iets voor 17.00 uur weer op station Utrecht en ging iedereen weer naar huis.

Met zijn allen hebben we een ontzettend leuke tijd gehad. Jasper heeft het voortreffelijk georganiseerd en ons alle zorgen uit handen genomen. `Kreek Travel` kan wat ons betreft niet meer stuk!

Desiree, Gerlinde, Giena, Hennie, Kirsten, Lineke, Wilma, Arie, Jacob, Jasper, Hans, Kees, Maurice, Rob, Thomas, Tom, Wim.

[van de redactie: alle “uitslagen” zien hier terug te lezen: http://www.runnwinterweek.se/resultaat.html?mylaps=type,run,runid,4738413 ]