De Parel van Urk – 100km

De deelnemers aan de Parel van Urk 2018

Met als doel voor dit seizoen om weer eens lekker skeelertochten te rijden, vertrokken Hans de Ruijter, Peter de Bouter, Maurice en ik (Thomas van Maaren) op 19 mei richting het altijd mooie Urk om mee te doen met De Parel van Urk. Hoewel het vroeg opstaan was op de vrije zaterdag – verzamelen om 07:15- 07:30 zat de stemming er goed in zelfs toen er zich wat regendruppels op de vooruit verzamelden.

Maurice – Peter – Hans – Thomas

Aangekomen in Urk werd er onder het genot van een kop koffie even bijgepraat met de andere deelnemers en langzaam de voorbereidingen getroffen voor het vertrek. Na het welkomstwoord en de planning voor de dag (3 tussenstops, bezemwagen, motoren en de hele dag 100%NL (of zo iets) op de speakers) werden de eerste wankele meters over de klinkers genomen. Eerst met zijn allen dwars door een woonwijk waar je weer  eens goed kon oefenen op stoepje-op-stoepje-af, sloegen we links af de polder in.

De eerste kilometers was het even wennen aan de takjes op de weg en was het door de lichte regen hier en daar wat glad. Dit veroorzaakte een kleine valpartij maar dat liep gelukkig goed af. De eerste 25 km gingen in een lekker tempo door een afwisselend polderlandschap. Het was weer leuk om met een groep gelijkgestemden op pad te zijn. Bij de eerste stop werd al snel duidelijk dat alles goed verzorgd was. Koffie, limonade, fruit, gesmeerde broodjes en sportdrank stond allemaal klaar op tafels en ook aan sanitaire stop was gedacht.

Na 15 min vertrok de caravan weer richting Genemuiden waar we het pontje zouden nemen. Een mooie slingerweg, prima asfalt en goede begeleiding door de motoren en een auto zorgde voor een soepele rit. Met een mooi uitzicht op de skyline van Kampen bogen we af naar het oosten. In Genemuiden was het even ploeteren over een flink stuk klinkers om bij het pontje te komen.

Op de pont kon iedereen even bijkomen, wat drinken en bijkletsen. Aan de overkant wachtte een perfect stuk asfalt om lekker op techniek te skeeleren. Dat is, aldus Peter sowieso een groot voordeel van dit soort tochten – veel tijd om de techniek in te slijpen.

Rond de 60 km was het weer tijd voor een stop van 15 min. Deze keer stond ook de bouillon klaar. Ondertussen was het weer verder opgeknapt en zocht iedereen een plekje om even te zitten en de voeten rust te geven. Hoewel we de zon helaas niet hebben gezien was het eigenlijk perfect weer voor het rijden van een skeelertochtje. Na 15 min bijkomen en vetrokken we richting Urk. Met de belofte van nog 1 tussenstop ging het tempo wat omhoog. De wegen werden rechter en het lint van skeeleraars langer. Af en toe moest er een “kuitenbijtertje” genomen worden zoals het viaduct over de A6. Dit veroorzaakte soms een tweedeling maar dan werd er wel gewacht tot iedereen weer aangesloten was. Helaas was er wel een valpartij waardoor ook de bezemwagen zijn diensten bewees.

De laatste stop – rond de 84 kilometer kon iedereen even lekker binnen zitten en werd de onvermijdelijke groepsfoto genomen.

De deelnemers aan de Parel van Urk 2018
De deelnemers aan de Parel van Urk 2018

De laatste 15 km over prima asfalt en met wat informatie over de huizenprijs in Urk en Tollebeek,  werden geslecht. De laatste kilometer ging weer door de woonwijk. Eenmaal aangekomen bij het beginpunt kreeg iedereen een mooie medaille omgehangen, werden de skeelers uitgedaan en kwamen de verhalen los. Natuurlijk was er voor iedereen verse kibbeling wat de dag helemaal afmaakte. Natuurlijk hielp het koele biertje daar ook bij.

Het was heerlijk om weer een mooie lange tocht te rijden. Bij een ieder van ons liep het lekker, hoewel je natuurlijk wel wat voelt na 100 km. Maurice doorstond zijn eerste 100 km toertocht met verve- gefeliciteerd! Voor herhaling vatbaar. In de auto werden de plannen voor een volgende tocht al weer gesmeed.

Meer foto’s en filmpjes van andere deelnemers aan de Parel van Urk