Masters SVU presteren bij Wereldkampioenschappen Masters Sprint en Allround

WK sprint in Leeuwarden

In de laatste weken van het seizoen vonden bovengenoemde twee Wereldkampioenschappen plaats.
In het weekend van 9 en 10 maart was het sprintkampioenschap in Leeuwarden in de Elfstedenhal.
Op basis van hun prestaties tot en met januari waren Rick van Hemert en Evelien van der Kist rechtstreeks toegelaten tot het toernooi. Omdat er plekken openvielen mochten Esther Bouman en (op het laatste moment) Johan Smit ook deelnemen.

Na een prachtige openingsceremonie op de vrijdag gingen de dames op zaterdagmorgen van start met hun eerste 500 en 1000 m. Evelien nam meteen een voorschot op een goede klassering in het klassement door op beide afstanden op de 3eplaats te eindigen. Esther, die toch meer een allrounder is kwam erg goed voor de dag en reed een mooi persoonlijk record op de 1000 m!
Zij konden gaan rusten voor de tweede dag, waar het met medaillekansen voor Evelien spannend zou gaan worden.

In de middag was de beurt aan Johan en Rick. Johan voldeed aan zijn verwachtingen door op de 500 m onder de 50 s te blijven en had een spannende race op de 1000, waarin zijn tijd ook acceptabel was. Bij voorbaat stond vast dat hij laag in het klassement zou komen, maar dat maakte de ervaring niet minder!

Rick ging in zijn bijzonder fraaie stijl als een raket door zijn races en nestelde zich met een tweede plaats op de 500 en een eerste op de 1000 m meteen stevig op kop!

“s Avonds kon er op de hotelkamer genoten worden van de cracks die wereldrecords reden in Salt Lake City, maar moest er natuurlijk ook goed uitgerust worden voor dag 2.

Ook op zondag was de beurt eerst aan Esther en Evelien. Esther reed op de 500 m naar een prachtig nieuw PR in een tijd van 45.73. Voor het eerst onder de 46 s en voor het eerst een opening onder de 13 s! Evelien reed haar 500 m beter dan op de eerste dag en nestelde zich nog wat steviger op de bronzen positie. Beiden leverden daarna een degelijke 1000 meter af, waardoor de posities geconsolideerd werden: Evelien 3een dus brons, Esther werd 5e.

In de middag reden Johan en Rick hun tweede 500 en 1000. Op de 500 ging het met Johan wat minder dan de dag ervoor, maar op de 1000 juist wat sneller, waardoor hij toch met een tevreden gevoel het ijs afging.

Rick had uiteraard zijn eerste plaats te verdedigen en na weer een tweede plaats op de 500 m liet hij met een prachtige 1000 m in een tijd onder de 1.17 zien dat hij de terechte wereldkampioen werd bij de heren 30+.

Al met al dus twee prachtige medailles voor SVU, die met een mooie prijsuitreiking in de vorm van een klomp werden gegoten.

WK Allround in Bjugn, Noorwegen

Van vrijdag 22 t/m zondag 24 maart mochten maar liefst vijf SVU-ers deelnemen aan het WK allround voor Masters: Evelien, Esther, Rick en Johan waren weer van de partij en ook Erol Aksoy ging zijn kansen beproeven.

Op de eerste dag reden de dames twee afstanden: de 500 en de 1500. Al snel werd duidelijk dat beide dames in de medailles zouden gaan rijden, alleen voor welke kleur?

Nadat Evelien ruim sneller was dan Esther op de 500, sloeg Esther hard terug op de 1500, waar Esther de beste tijd reed van alle deelnemende dames! Daardoor stond Esther na dag 1 met een minimale voorsprong op Evelien tweede.

De heren reden op de eerste dag alleen een 500 en dat ging heel behoorlijk. Rick nam meteen de eerste plaats stevig in handen. Erol werd bij de 45+ 6een Johan 12ebij de 60+ .

Op zaterdag gingen de heren door met twee afstanden: eerst de 3 km en daarna de 1500 meter. Dat was een pittige combinatie! Rick ging door met twee maal eerste plaats, Erol met mooie strakke ritten weer twee keer 6een Johan eindigde twee keer achterin.

Esther en Evelien reden alleen de 1000 waarop Evelien de achterstand op Esther ruimschoots inhaalde en opschoof naar plaats 2.

Op zondag stonden de langste afstanden op het programma: de 3 km voor de dames en de 5 km voor de heren.

De 3 km was een kolfje naar de hand van Esther die met een tijd onder de 5 minuten Evelien ruim voorbleef. Helaas bleef de Duitse Imke Húser haar in beeld houden, waardoor de Duitse wereldkampioene werd. Echter de tweede plaats van Esther en de derde van Evelien waren er niet minder om en de vreugde was dan ook heel groot bij de dames!!

Tenslotte reden Johan, Erol en Rick hun 5 km. Johan deed dat voor het eerst en wist zijn rit behoorlijk vlak te houden, maar oh wat was het ver!! Erol reed een mooie spannende rit tegen een robuuste Fin en wist deze tegen het einde van de rit mooi te verschalken.

Rick reed in de laatste rit van de dag in fraaie stijl naar een dik verdiend kampioenschap. En zo won Rick dus in korte tijd zowel het WK sprint als allround, wat een fantastische prestatie!!

’s Avonds vond de pricegiving ceremony en het slotbanket plaats en werden Esther, Evelien en Rick op het podium gehuldigd voor hun prachtige prestaties!

Tot slot: Wat is het prachtig om aan twee wereldkampioenschappen te mogen deelnemen! In mijn geval: deelnemen was belangrijker dan winnen, ik heb een belevenis gehad, die niemand mij  meer afneemt. Kortom: ben je master en vind je langebanen leuk, verdiep je dan eens in de limieten die je per leeftijdscategorie moet rijden om deel te mogen nemen aan dit soort kampioenschappen. Het is buitengewoon de moeite waard en je moet misschien wel een beetje gek zijn!

Enne: Christiaan, bedankt voor je uitstekende coaching in Leeuwarden en Angelique, bedank voor je heerlijke verzorging in Noorwegen en al je fanatieke aanmoedigingen!

Johan Smit