Ciska op de hoogste trede van het NK Masters

Dat zul je altijd zien: twee jaar lang nauwelijks wedstrijden… en dan opeens op dezelfde dag maar liefst twee top-kampioenschappen. Het vanwege Corona uitgestelde NK Masters werd in hetzelfde weekend als de Clubkampioenschappen SVU gereden.

Maar elk nadeel heeft natuurlijk ook een voordeel: De SVU-ers in Utrecht hadden geen last van die altijd fanatieke veteranen. En in Hoorn konden de NK gekwalificeerden de Utrechtse clubeer hoog houden.

Als ik het goed gezien heb, stonden er in totaal 9 SVU-ers op het NK aan de start, twee jonge mannen: Robert Wierts en Hans Edens, twee middelmannen Edwin Roetman en Robert da Costa en twee mannen van zekere leeftijd: Bauke Meijer en onze SVU zaterdagtrainer Johan Smit. Voor de dames SVU reden Evelien van der Kist en Esther Bouman bij de senioren en ikzelf (Ciska Stark) in de categorie 55+.

Ondanks de relatief hoge buitentemperatuur en het deels open dak was de ijskwaliteit in Hoorn goed, lekker veel grip in elk geval; dus ijs waarop je je kracht goed kwijt kon. De organisatie van het toernooi verliep vlot en er werd na het Wilhelmus op zaterdag twee dagen hard gereden en gestreden met een mooie oogst aan SVU medailles op de afzonderlijke afstanden.

Bij de allrounders veroverde Esther Bouman brons, -maar natuurlijk niet zonder hulp van Evelien tijdens hun gezamenlijke races- Robert Wierts behaalde zilver en stayers Edwin Roetman en ik beiden goud. Voor mij was dat de eerste keer op het hoogste NK podium, waar ik erg blij mee ben!

Wat mij altijd weer raakt, is dat het behalen van een medaille voor de masters weliswaar ongelofelijk belangrijk is, we trainen daar het hele jaar voor. Maar tegelijkertijd is niet dat doel heilig, maar het gezamenlijk genieten van de sport waaraan we zoveel plezier beleven. Op Facebook omschreef ik het als volgt: ‘We genoten van een fantastisch toernooi. En niemand die zich deze dagen niet realiseerde dat we meer dan bevoorrecht zijn, met een vlag die in vrijheid gehesen wordt en een startschot dat geen dood en verderf zaait maar alleen een alert is om het beste uit jezelf naar voren te halen’.

Verslag: Ciska Stark