Zilver en brons voor SVU-er Diede van Oorschot op het junioren wereldkampioenschap shorttrack in Gdansk

Na een spannende classificatie wedstrijd mocht Diede voor Nederland uitkomen op het junioren wereldkampioenschap shorttrack in Gdansk. Individueel reed ze de 1000 meter. Met Michelle Velzeboer, Angel Daleman en Zoë Deltrap vormde ze het dames relayteam.

Vrijdag 2 maart startte het wereldkampioenschap en plaatste Diede zich met twee sterke ritten voor de kwartfinales van de 1000 meter. Het Nederlandse dames relayteam plaatste zich vrijdag voor de halve finales en zaterdag voor de finales.

Zondag, op de laatste dag van het WKJ won Diede brons op de 1000 meter. In de halve finale pakte Diede direct de koppositie, ging hard rijden en zorgde ervoor dat het een snelle rit werd. Ze werd uiteindelijk door twee rijdsters ingehaald. Doordat de rit zo snel was, bereikte ze met de snelste derde tijd toch de A finale.

In de A finale reed Diede tegen drie Koreaanse en een Canadese rijdster (Brunelle, die eerder dit jaar meedeed met de Olympische spelen). De drie Koreaanse rijdsters vormden een blok en probeerden de Diede en de Canadese rijdsters achter zich te houden. Diede wist met een mooie aanval tussen de Koreanen te komen. De Koreanen zetten een aanval in en veroverden positie 1, 2 en 3 opnieuw. De Canadese zette van achter een prachtige aanval op en kwam als eerste over de finish. Diede kwam als vijfde te liggen, maar wist een Koreaanse rijdster buitenom in te halen en met een schitterende actie op de finishlijn haar schaats net voor de andere Koreaanse rijdster over de streep te duwen. Ze veroverde hiermee de derde plek, een bronzen medaille. Een prachtige prestatie voor onze 18 jarige SVU-er.

Het sluitstuk van het wereldkampioenschap waren de finales van de relay. Nederland (met Diede) reed tegen Canada, Hongarije en Korea. IJzersterke teams, waarvan de rijders zich allemaal hebben laten zien op de individuele afstanden. Angel Daleman startte van startpositie 4 naar een prachtige tweede plek achter Canada. Nederland verdedigde de tweede plek fanatiek. Diede, Zoë Deltrap, Angel Daleman en Michelle Velzeboer wisten soepel achter de Canadezen aan te rijden. Een aanval van de Koreaanse rijders werd goed afgeslagen. Ook Hongarije wist de Nederlanders niet in te halen. Drie rondes voor het einde wist Angel door een loeiharde duw van Diede de Canadese rijdster in te halen. Het Nederlandse team leek het goud te gaan pakken. In de laatste ronde werd Nederland toch weer ingehaald door de Canadese Brunelle. De Nederlandse rijdsters hebben het fantastisch gedaan. Met deze prachtige teamprestatie behaalde Diede naast haar individuele bronzen plak ook nog zilver op het junioren wereldkampioenschap shorttrack.