Jeugdschaatsen

Schaatsvereniging Utrecht organiseert voor kinderen van 7 tot 12 jaar jeugdschaatslessen. Tijdens deze lessen probeert SVU kinderen op een speelse manier de schaatsbeginselen bij te brengen, onder andere met spelletjes.

Aan het eind van het seizoen is er voor alle kinderen de mogelijkheid om deel te nemen aan het diplomaschaatsen. De trainingen zijn op de zaterdagavond op de Vechtsebanen te Utrecht.

Schaatslessen
De jeugdschaatsers worden in verschillende groepen ingedeeld. Hierbij wordt rekening gehouden met het niveau en de leeftijd van de kinderen. In de lessen wordt onder andere aandacht besteed aan het recht op de schaatsen staan, de schaatsafzet en het remmen. Gevorderde jeugdschaatsers zullen zich ook bezig gaan houden met het leren schaatsen van een bocht. Aan het einde van het seizoen is er diplomaschaatsen. Bij het diplomaschaatsen worden bijvoorbeeld de start- en remproef en de slalomproef gedaan. Deze proeven worden ook in de lessen geoefend. Alle kinderen krijgen een diploma aan het eind van het schaatsseizoen.

Schaatsen

Beginners wordt geadviseerd om te starten op Easy Gliders van Zandstra. Dit is een moderne uitvoering van de houten schaats, die onder de schoenen wordt gebonden. Het is een solide schaats en de kinderen staan dicht bij het ijs, waardoor het makkelijker is om recht op de schaats te staan (één van de moeilijkste basisbeginselen bij schaatsen). De Easy Glider is bij iedere schaatswinkel te koop. Gevorderde schaatsers kunnen overstappen op lage noren. Let erop dat de schaatsen van uw kinderen scherp zijn. Ook voor beginners geldt dat leren schaatsen op botte schaatsen zeer moeilijk is; de schaatsen glibberen dan alle kanten op. Het is verstandig om de schaatsen een paar keer in het seizoen te (laten) slijpen.

Voor kinderen (vanaf 7 jaar) die al kunnen schaatsen is het ook mogelijk om mee te doen met de shorttrack trainingen. Lijkt je dit wat? Kijk dan hier voor de mogelijkheden.

Kleding
Tijdens de lessen is het belangrijk dat iedereen het SVU-jack en de SVU-muts draagt, zo ben je voor iedereen goed herkenbaar. Het SVU-trainingsjack krijg je in bruikleen, de muts wordt jouw eigendom.
Verder is het belangrijk om kleding te dragen waarin je makkelijk kunt bewegen, bijvoorbeeld een trainingsbroek of schaatsmaillot met een t-shirt of sweater die de hele rug bedekt. Het makkelijkste is om meerdere laagjes te dragen. Is het te warm, dan kun je voor de les altijd nog een laag uit doen. Het dragen van handschoenen is verplicht.

Tijden en kosten

Informatie over de Trainingstijden van de jeugd vind je hier

Informatie over de Contributie ’vind je hier

Evenementen
Gedurende het schaatsseizoen, worden er enkele evenementen georganiseerd. Zo is er de zaterdag voor 5 december het sinterklaasfeest. Bij dit feest worden allerlei spelletjes gedaan, met als thema Sinterklaas. Daarnaast wordt op een zaterdag in januari de Jeugdelfstedentocht gereden. Bij deze tocht is de gehele ijsbaan omgetoverd. Er staan stempelposten, net als bij de echte Elfstedentocht, je moet klunen (met je schaatsen aan lopen over matten), er zijn wakken (gaten in het ijs) waar je omheen moet rijden, er zijn bruggetjes waar je onder door moet en er is koek en zopie. Na afloop van de tocht krijgt iedereen een elfstedenkruisje.

Wil je meer weten over het schaatsen bij SVU stuur dan een e-mail naar jeugdschaatsen@svutrecht.nl . Maar je kan je natuurlijk ook gelijk aanmelden

Het diploma schaatsen!

Aan het einde van het schaatsseizoen, eind februari / begin maart, wordt er voor een diploma geschaatst. Jullie moeten dan een aantal proeven doen om te laten zien hoe goed jullie dit seizoen hebben leren schaatsen. Jullie krijgen dan allemaal een rugnummer, zodat de jury kan zien wie wie is. Daarna wordt er begonnen met de proeven.

Proef I

Deze proef heet de start- en remproef. Je moet op sein van de starter starten en zo snel mogelijk een parcours afleggen zoals je hiernaast kunt zien. Aan het eind moet je natuurlijk remmen.

Proef II

Dit is de slalomproef. Je moet hierbij zo snel mogelijk heen en terug schaatsen tussen de pionnen door. Ook hier is er weer een starter. Die zegt wanneer je weg mag.

 

 

Proef III

Dit is de langebaan-proef. Bij deze proef word je ingedeeld in 3 groepen, groep 1, 2 of 3. Dit hoor je van je leider. Groep 1 gaat als eerste van start en als die groep klaar is, gaat de volgende van start. Je moet bij
 deze proef rondjes rijden achter een groep leiders die een lang touw vast hebben. Hier blijft iedereen achter en ga ook niet aan het touw hangen.

Is dit allemaal achter de rug, dan krijgt iedereen een diploma uitgereikt door zijn/haar begeleider. Dit kan zijn: de Schaatsproef, Schaatsvaardig-heidsdiploma A, B, C, D, E of F.